5 Effectieve Besparingstips voor Ondernemers in het MKB
18 juli 2023 
in Blogs

5 Effectieve Besparingstips voor Ondernemers in het MKB

Als ondernemer in het MKB is het streven naar kostenbesparing een essentieel onderdeel van een succesvolle bedrijfsvoering. Door bewust om te gaan met uitgaven en slimme besparingstechnieken toe te passen, kun je de financiële gezondheid van je bedrijf verbeteren en meer ruimte creëren voor groei. In dit artikel delen we vijf uitgebreide besparingstips waarmee je als ondernemer in het MKB flink op kosten kunt besparen. Let op: dit artikel dient ter informatie en is geen financieel advies. Raadpleeg een financieel adviseur voor advies op maat.

1: Energiebesparing - Verminder je Energiekosten

Een van de grootste kostenposten voor veel bedrijven is energieverbruik. Gelukkig zijn er talloze manieren om je energiekosten te verlagen en duurzamer te opereren:

3 tips voor energiebesparing

 1. Investeer in energiezuinige verlichting

  Vervang traditionele gloeilampen door LED-verlichting. Hoewel de initiële kosten iets hoger zijn, bespaar je op de lange termijn aanzienlijk op energiekosten, omdat LED-lampen langer meegaan en minder energie verbruiken.
 2. Schakel apparatuur uit na gebruik

  Zorg ervoor dat computers, printers en andere apparaten volledig worden uitgeschakeld na werktijd. Ook in de stand-by modus verbruiken ze nog steeds stroom.
 3. Beheer het verwarmings- en koelsysteem

  Pas de thermostaatinstellingen aan op basis van werktijden en de bezetting van je kantoor. Een graadje lager verwarmen in de winter en een graadje hoger koelen in de zomer kan al aanzienlijk schelen in energiekosten.
 4. Energieaanbod vergelijken

  Vergelijk energieaanbieders om de beste deal te vinden die past bij jouw verbruiksbehoeften en budget, vaak betalen we veelsteveel voor onze energie en je kan hier tegenwoordig weer flink op besparen. Vergelijk hier en bespaar direct!

2: Analyseer en Beperk Overbodige Uitgaven

In veel bedrijven zijn er verborgen uitgaven die gemakkelijk kunnen worden verminderd of geëlimineerd. Neem de tijd om je uitgaven kritisch te analyseren en identificeer waarop je kunt besparen:

3 tips waar je direct mee bespaart

 1. Abonnementen en lidmaatschappen

  Ga na of alle abonnementen en lidmaatschappen die je bedrijf heeft, nog steeds noodzakelijk zijn. Beëindig eventuele overbodige contracten.
 2. Onderhandel met leveranciers

  Benader je huidige leveranciers en vraag om betere tarieven. Soms kunnen leveranciers bereid zijn om kortingen te geven om je als klant te behouden.
 3. Papierloos kantoor

  Stimuleer een papierloze werkomgeving door digitalisering. Dit vermindert niet alleen kosten voor printpapier, maar ook opslagruimte en afvalverwerking.

3: Optimaliseer Werknemerskosten

Personeelskosten vormen meestal de grootste uitgave voor een bedrijf. Hoewel het belangrijk is om waardevolle werknemers goed te belonen, zijn er manieren om deze kosten te optimaliseren:

 • Flexibele werkregelingen: Overweeg het aanbieden van flexibele werkschema's of thuiswerkmogelijkheden. Dit kan de productiviteit verhogen en reiskosten voor werknemers verminderen.
 • Training en ontwikkeling: Investeer in de groei van je werknemers, zodat ze waardevolle vaardigheden ontwikkelen die de efficiëntie en effectiviteit van je bedrijf verbeteren.

4: Bespaar op Boekhoudkosten met Efficiënte Boekhoudsoftware

Het bijhouden van een nauwkeurige en actuele boekhouding is essentieel voor elk bedrijf. Maar het kan ook tijdrovend en kostbaar zijn als je niet de juiste tools hebt. Gelukkig zijn er tegenwoordig efficiënte boekhoudsoftware beschikbaar die je kunnen helpen om kosten te besparen en je boekhouding te stroomlijnen:

 1. Automatiseer routinetaken

  Moderne boekhoudsoftware kan routinetaken zoals het importeren van banktransacties en het genereren van facturen automatiseren. Dit bespaart niet alleen tijd, maar vermindert ook de kans op menselijke fouten.
 2. Realtime inzicht in financiën

  Met de juiste boekhoudsoftware heb je altijd en overal toegang tot realtime financiële gegevens. Hierdoor kun je snel belangrijke beslissingen nemen en je bedrijfsprestaties optimaliseren.
 3. Eenvoudige belastingaangifte

  Boekhoudsoftware kan het proces van belastingaangifte vereenvoudigen door automatisch relevante gegevens te genereren en je te helpen bij het voldoen aan fiscale verplichtingen.

E-boekhouden.nl biedt een geavanceerd boekhoudprogramma speciaal ontworpen voor MKB-ondernemers. Met functies zoals automatische boekhouding, realtime financieel overzicht en eenvoudige belastingaangifte, kun je efficiënter werken en besparen op boekhoudkosten, klik hier voor een 15 maanden gratis proefperiode!

5: Kies voor Schaalbare Technologie voor Duurzame Groei

In een snel veranderend zakelijk landschap is het cruciaal om technologie te omarmen die je bedrijf ondersteunt en zich kan aanpassen aan de groeiende behoeften. Het is verleidelijk om direct te investeren in geavanceerde apparatuur en software die indrukwekkende functies beloven, maar het is belangrijk om verder te kijken dan alleen de korte termijn. Hier zijn enkele overwegingen om te kiezen voor schaalbare technologie die je bedrijf op de lange termijn ten goede zal komen.

4 direct inzetbare tips voor schaalbaarheid

 1. Flexibiliteit

  Schaalbare technologie is ontworpen om flexibel te zijn en eenvoudig aanpasbaar aan de veranderende eisen van je bedrijf. Hierdoor kun je gemakkelijk nieuwe functionaliteiten toevoegen of gebruikers uitbreiden naarmate je bedrijf groeit, zonder dat je de volledige infrastructuur hoeft te vervangen.
 2. Kostenbesparing

  Door te kiezen voor schaalbare technologie vermijd je het risico van onnodige uitgaven voor dure apparatuur of software die je bedrijf snel ontgroeit. Je betaalt alleen voor wat je op dat moment nodig hebt, waardoor je kostenefficiënt blijft.
 3. Innovatie

  Schaalbare technologie wordt vaak regelmatig bijgewerkt en verbeterd met nieuwe functies en mogelijkheden. Dit stelt je in staat om te profiteren van de nieuwste ontwikkelingen in de industrie en concurrentievoordeel te behouden.
 4. Cloudoplossingen

  Cloudgebaseerde technologie biedt schaalbaarheid bij uitstek. Het stelt je in staat om resources op aanvraag toe te voegen of te verminderen, afhankelijk van je bedrijfsbehoeften. Dit maakt het ook mogelijk om overal toegang te hebben tot je bedrijfsgegevens en samen te werken met teamleden, ongeacht hun locatie.

Deze vergelijkingspagina biedt flexibele en schaalbare technologieoplossingen die perfect zijn voor MKB-bedrijven. Met hun geavanceerde cloudservices en aanpasbare software kun je je bedrijf efficiënt laten groeien zonder te worden beperkt door verouderde technologie.

Conclusie

Besparen als ondernemer in het MKB is essentieel om een gezonde financiële basis te behouden en groeimogelijkheden te creëren. Door te investeren in energiebesparing, het beperken van overbodige uitgaven, het optimaliseren van werknemerskosten, het besparen op marketingkosten en te kiezen voor schaalbare technologie, kun je flink op kosten besparen zonder in te boeten aan kwaliteit en efficiëntie. Houd er rekening mee dat elke onderneming uniek is en dat sommige besparingstips mogelijk beter bij jouw bedrijf passen dan andere. Het is altijd verstandig om je bedrijfsbehoeften te evalueren en te raadplegen met een financieel adviseur voor advies op maat.

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Gebruik een van onze vergelijkings-tools!

Zorgverzekeringen
vergelijken?

Hier vind u een vergelijking van de meest populaire zorgverzekeringen van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel een zorgverzekeringen vinden dat perfect past bij uw behoeften!

Administratie software
vergelijken? 

Hier vind u de populairste administratie software van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel het administratie software vinden dat perfect past bij uw behoeften!

Opzoek naar meer financiële termen? Zoek hier binnen onze uitgebreide kennisbank!

Zoek hier tussen +1000 artikelen