Finance termen logo

Betekenis: Aandeel

Wat is een aandeel?

Een aandeel, ook wel bekend als een aandelenbewijs of aandelen, is een vorm van eigendom in een bedrijf. Het vertegenwoordigt een deel van het eigendom van een onderneming, en mensen die aandelen bezitten, worden aandeelhouders genoemd. 

Wanneer je een aandeel koopt, word je een deel eigenaar van het bedrijf en heb je recht op een deel van de winst (dividenden) die het bedrijf uitkeert aan aandeelhouders. De omvang van je aandeel in de winst is afhankelijk van het aantal aandelen dat je bezit in verhouding tot het totale aantal uitstaande aandelen van het bedrijf.

 Aandelen kunnen openbaar worden verhandeld op een effectenbeurs, zoals de New York Stock Exchange (NYSE) of de Euronext Amsterdam. Hierdoor kunnen investeerders aandelen kopen en verkopen, waardoor er een secundaire markt ontstaat voor de aandelen van het bedrijf.

 Aandelen zijn risicovoller dan sommige andere beleggingsvormen, omdat de waarde ervan kan variëren op basis van de prestaties van het bedrijf en de algemene marktomstandigheden. Als het bedrijf goed presteert, kan de waarde van je aandelen stijgen en kun je winst maken als je besluit ze te verkopen. Aan de andere kant, als het bedrijf slecht presteert, kan de waarde van je aandelen dalen, en kun je mogelijk geld verliezen als je ze verkoopt.

Aandelen zijn een belangrijk instrument voor bedrijfsfinanciering, omdat het bedrijven de mogelijkheid geeft om kapitaal op te halen door nieuwe aandelen uit te geven en deze aan investeerders te verkopen. Investeerders kunnen aandelen kopen vanwege de verwachte groei van het bedrijf, het ontvangen van dividenden of het behalen van winst door waardestijging van de aandelen.

Reactie plaatsen

Gebruik een van onze vergelijkings-tools!

Zorgverzekeringen
vergelijken?

Hier vind u een vergelijking van de meest populaire zorgverzekeringen van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel een zorgverzekeringen vinden dat perfect past bij uw behoeften!

 Administratie software
vergelijken? 

Hier vind u de populairste administratie software van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel het administratie software vinden dat perfect past bij uw behoeften!