Finance termen logo

Betekenis: Boete late betaling (aanmaning)

Boete late betaling (aanmaning) 

Een boete voor late betaling, ook wel een aanmaningsboete genoemd, is een bedrag dat in rekening wordt gebracht door een crediteur aan een debiteur wanneer deze laat betaalt voor de geleverde goederen of diensten. 

Waarvoor is een aanmaning?

De boete voor late betaling is bedoeld om de crediteur te compenseren voor de kosten en het ongemak dat gepaard gaat met het achterna gaan van de openstaande betalingen. In sommige gevallen kan het bedrag van de boete worden vastgesteld in de overeenkomst tussen de crediteur en debiteur. 

Voorbeeld

De boete voor late betaling kan verschillen afhankelijk van het type transactie en de duur van de vertraging in betaling.
Bijvoorbeeld, als de factuur binnen 30 dagen na de levering moet worden betaald en de debiteur betaalt na 60 dagen, kan er een boete van bijvoorbeeld 2% van het factuurbedrag in rekening worden gebracht. 

Het is belangrijk om op tijd te betalen om een boete voor late betaling te vermijden. Dit kan negatieve gevolgen hebben voor de kredietwaardigheid van de debiteur en kan ook leiden tot verlies van vertrouwen bij de crediteur.

Reactie plaatsen

Gebruik een van onze vergelijkings-tools!

Zorgverzekeringen
vergelijken?

Hier vind u een vergelijking van de meest populaire zorgverzekeringen van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel een zorgverzekeringen vinden dat perfect past bij uw behoeften!

 Administratie software
vergelijken? 

Hier vind u de populairste administratie software van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel het administratie software vinden dat perfect past bij uw behoeften!