Finance termen logo

Betekenis: Accountantsverklaring

Accountantsverklaring 

Een accountantsverklaring, ook wel een controleverklaring genoemd, is een schriftelijke verklaring die wordt afgegeven door een accountant na het uitvoeren van een audit of controle van de financiële overzichten van een bedrijf of organisatie. De accountantsverklaring is bedoeld om gebruikers van de financiële overzichten te voorzien van een professionele mening over de betrouwbaarheid en nauwkeurigheid van de financiële rapportage. 

In een accountantsverklaring geeft de accountant zijn of haar oordeel over de financiële overzichten van het bedrijf of de organisatie, op basis van de uitgevoerde audit of controle. De verklaring kan verschillende vormen aannemen, afhankelijk van het soort audit en het doel van de verklaring. 

Een positieve accountantsverklaring bevestigt dat de financiële overzichten van het bedrijf in alle materiële opzichten juist zijn. Een negatieve accountantsverklaring daarentegen geeft aan dat er belangrijke problemen zijn met de financiële overzichten van het bedrijf en dat deze mogelijk onjuist of misleidend zijn. 

Een accountantsverklaring is van groot belang voor belanghebbenden bij het bedrijf, zoals investeerders, crediteuren, toezichthouders en andere stakeholders. Het biedt een mate van zekerheid en vertrouwen in de financiële rapportage van het bedrijf en kan helpen bij het nemen van beslissingen op basis van de beschikbare financiële informatie.

Reactie plaatsen

Gebruik een van onze vergelijkings-tools!

Zorgverzekeringen
vergelijken?

Hier vind u een vergelijking van de meest populaire zorgverzekeringen van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel een zorgverzekeringen vinden dat perfect past bij uw behoeften!

 Administratie software
vergelijken? 

Hier vind u de populairste administratie software van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel het administratie software vinden dat perfect past bij uw behoeften!