Finance termen logo

Betekenis: Actief / Activa

Actief / Activa 

Actief, of activa, is een term die wordt gebruikt in de boekhouding en financiën om te verwijzen naar de middelen en eigendommen die een bedrijf of individu bezit en die waarde vertegenwoordigen. Activa bestanden bevatten alle items die kunnen worden omgezet in geld of die een financiële waarde hebben. 

Voorbeelden van activa zijn onder meer contant geld, inventaris, machines en apparatuur, gebouwen, grond, investeringen en debiteuren. Debiteuren zijn openstaande rekeningen die een bedrijf nog moet ontvangen van zijn klanten. Andere voorbeelden van activa zijn intellectueel eigendom, zoals patenten en handelsmerken, en goodwill, dat is de waarde van het goede imago en de reputatie van een bedrijf. 

Activa bestanden worden gewoonlijk op de balans van een bedrijf of organisatie vermeld als een middel om de financiële gezondheid van het bedrijf te meten. Een balans toont de activa van een bedrijf, samen met zijn verplichtingen en eigen vermogen, en biedt inzicht in de financiële positie van het bedrijf op een bepaald moment. Activa bestanden kunnen worden gebruikt als onderpand voor leningen en kredieten en worden vaak gebruikt bij het nemen van investeringsbeslissingen en het waarderen van een bedrijf of organisatie.

Reactie plaatsen

Gebruik een van onze vergelijkings-tools!

Zorgverzekeringen
vergelijken?

Hier vind u een vergelijking van de meest populaire zorgverzekeringen van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel een zorgverzekeringen vinden dat perfect past bij uw behoeften!

 Administratie software
vergelijken? 

Hier vind u de populairste administratie software van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel het administratie software vinden dat perfect past bij uw behoeften!