Finance termen logo

Betekenis: Activity based costing (ABC)

Activity based costing (ABC)

Activity based costing (ABC) is een kostentoerekening methode die gebruikt wordt in de financiële analyse en boekhouding. Deze methode verdeelt de kosten van een bedrijf of organisatie op basis van de activiteiten die worden uitgevoerd om een product of dienst te leveren.

ABC gaat uit van het idee dat de werkelijke kosten van een product of dienst beter kunnen worden bepaald door rekening te houden met de werkelijke activiteiten die nodig zijn om het te produceren of te leveren. In tegenstelling tot traditionele kostentoerekening methoden die kosten toewijzen aan een product of dienst op basis van directe arbeidstijd of directe materiaalkosten, verdeeld ABC kosten over verschillende activiteiten en processtappen. Hierdoor kunnen bedrijven een nauwkeuriger beeld krijgen van de werkelijke kosten van hun producten of diensten en kunnen ze hun kosten beter beheersen.

De toepassing van ABC omvat gewoonlijk de identificatie en classificatie van alle activiteiten die verband houden met de productie en levering van een product of dienst, evenals de bepaling van de kosten die verband houden met elke activiteit. Deze kosten worden vervolgens toegewezen aan de producten en diensten op basis van hun feitelijke gebruik van elke activiteit.

ABC kan nuttig zijn bij het verbeteren van de besluitvorming op het gebied van prijszetting, productontwerp, procesverbetering en kostenbeheersing. Het kan ook helpen bij het identificeren van inefficiënte processen en activiteiten die bijdragen aan de totale kosten van het bedrijf.

Reactie plaatsen

Gebruik een van onze vergelijkings-tools!

Zorgverzekeringen
vergelijken?

Hier vind u een vergelijking van de meest populaire zorgverzekeringen van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel een zorgverzekeringen vinden dat perfect past bij uw behoeften!

 Administratie software
vergelijken? 

Hier vind u de populairste administratie software van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel het administratie software vinden dat perfect past bij uw behoeften!