Finance termen logo

Betekenis: Actuele waarde

Actuele waarde

De actuele waarde is de huidige marktwaarde van een activum of een passivum, wat betekent dat het de prijs weerspiegelt die momenteel op de markt wordt betaald of ontvangen voor het activum of passivum. Het is een financiële term die vaak wordt gebruikt in de boekhouding, financiën en investeringen. 

Bij activa, zoals aandelen, obligaties, onroerend goed of grondstoffen, vertegenwoordigt de actuele waarde de huidige prijs die beleggers bereid zijn te betalen om deze activa te kopen. Bij passiva, zoals leningen of verplichtingen, vertegenwoordigt de actuele waarde de huidige contante waarde van toekomstige betalingen. 

De actuele waarde wordt vaak gebruikt als een manier om de marktwaarde van een bedrijf te bepalen of om de waarde van een investering te evalueren. Het kan ook worden gebruikt als een basis voor het waarderen van een bedrijf of het beoordelen van de financiële gezondheid van een organisatie. 

Het gebruik van actuele waarde als basis voor financiële evaluatie kan soms problematisch zijn omdat de prijzen op de markt vaak fluctueren. De actuele waarde van een activum of passivum kan dus snel veranderen, waardoor de financiële positie van een bedrijf of organisatie sterk kan veranderen.

Reactie plaatsen

Gebruik een van onze vergelijkings-tools!

Zorgverzekeringen
vergelijken?

Hier vind u een vergelijking van de meest populaire zorgverzekeringen van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel een zorgverzekeringen vinden dat perfect past bij uw behoeften!

 Administratie software
vergelijken? 

Hier vind u de populairste administratie software van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel het administratie software vinden dat perfect past bij uw behoeften!