Finance termen logo

Betekenis: Beleggingsfonds

Wat is een Beleggingsfonds?

Een beleggingsfonds is een type financieel product dat beleggers de mogelijkheid biedt om gezamenlijk te investeren in verschillende activa, zoals aandelen, obligaties, vastgoed en grondstoffen. Het wordt beheerd door professionele fondsbeheerders, die het geld van de beleggers verzamelen en namens hen investeringsbeslissingen nemen.

Beleggingsfondsen worden opgericht door beleggingsmaatschappijen en zijn opgedeeld in aandelen, ook wel participaties genoemd. Beleggers kunnen aandelen van het fonds kopen, waardoor ze indirect eigenaar worden van een deel van de activa in het fonds. De waarde van deze aandelen varieert afhankelijk van de prestaties van de onderliggende activa.

Het doel van een beleggingsfonds is om beleggers de mogelijkheid te bieden om gespreid te beleggen en te profiteren van professioneel beheer. Door de beleggingen te spreiden over verschillende activa en sectoren, kan het risico worden verminderd. Bovendien kunnen beleggingsfondsen toegang bieden tot markten en beleggingen waar individuele beleggers mogelijk geen toegang toe hebben.

Beleggingsfondsen zijn er in verschillende soorten en categorieën, zoals aandelenfondsen, obligatiefondsen, vastgoedfondsen en gemengde fondsen. Het rendement van een beleggingsfonds wordt bepaald door de prestaties van de onderliggende activa en kan zowel positief als negatief zijn. Beleggers moeten zich bewust zijn van de kosten van beleggingsfondsen, zoals beheerkosten en transactiekosten, die invloed kunnen hebben op het uiteindelijke rendement.

Wat is verschil tussen ETF's en beleggingsfondsen?

ETF's (Exchange-Traded Funds) en beleggingsfondsen zijn beide populaire beleggingsinstrumenten, maar ze verschillen op verschillende vlakken. Een van de belangrijkste verschillen is de manier waarop ze verhandeld worden. ETF's worden verhandeld op een beurs, net als gewone aandelen. Dit betekent dat beleggers ze gedurende de handelsuren van de beurs continu kunnen kopen en verkopen tegen marktprijzen. Aan de andere kant worden beleggingsfondsen niet op een beurs verhandeld en hebben ze meestal een prijs die slechts één keer per dag wordt vastgesteld op basis van de intrinsieke waarde van de onderliggende activa.

Een ander belangrijk verschil is de beleggingsstrategie die wordt gehanteerd. ETF's zijn meestal passief beheerde fondsen. Ze proberen de prestaties van een specifieke index, zoals de S&P 500, zo nauwkeurig mogelijk te volgen. Ze doen dit door de samenstelling van de index aan te houden en geen actieve aandelenselectie toe te passen. Dit betekent dat de rendementen van ETF's over het algemeen in lijn liggen met de prestaties van de gevolgde index. Beleggingsfondsen kunnen daarentegen zowel passief als actief beheerd zijn. Actief beheerde fondsen hebben fondsbeheerders die proberen de markt te verslaan door selectief aandelen te kiezen op basis van onderzoek en analyse.

Kosten zijn ook een belangrijk verschil tussen ETF's en beleggingsfondsen. Over het algemeen hebben ETF's lagere kosten in vergelijking met beleggingsfondsen. Dit komt doordat ETF's meestal passief worden beheerd en geen frequente handelsactiviteit vereisen. Beleggingsfondsen hebben daarentegen vaak hogere beheerkosten, omdat er meer betrokkenheid is bij het nemen van investeringsbeslissingen en het actief beheren van de portefeuille. Het is belangrijk op te merken dat kosten een impact kunnen hebben op het uiteindelijke rendement van een belegging, dus beleggers moeten hier rekening mee houden bij het maken van hun keuze.

Een ander verschil tussen ETF's en beleggingsfondsen is de minimale investering die vereist is. Sommige beleggingsfondsen hebben een minimale initiële investering, waardoor het voor beleggers moeilijker kan zijn om met een klein kapitaal te investeren. ETF's daarentegen hebben doorgaans geen minimale investering, waardoor ze toegankelijker zijn voor beleggers met verschillende budgetten.

Reactie plaatsen

Gebruik een van onze vergelijkings-tools!

Zorgverzekeringen
vergelijken?

Hier vind u een vergelijking van de meest populaire zorgverzekeringen van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel een zorgverzekeringen vinden dat perfect past bij uw behoeften!

 Administratie software
vergelijken? 

Hier vind u de populairste administratie software van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel het administratie software vinden dat perfect past bij uw behoeften!