Finance termen logo

Betekenis: Durfkapitaal

Durfkapitaal

Durfkapitaal, ook wel venture capital genoemd, is een vorm van financiering voor startende of snelgroeiende ondernemingen. Bij durfkapitaal investeren investeerders (zoals bijvoorbeeld private equity-fondsen, angel investors of venture capitalists) geld in een bedrijf in ruil voor aandelen of een ander soort participatie. Deze investeerders nemen hiermee een risico, omdat het bedrijf nog in de beginfase zit en er nog geen of beperkte inkomsten zijn.

Durfkapitaal is vaak noodzakelijk voor bedrijven die een groot groeipotentieel hebben, maar waarbij de financiering via reguliere wegen zoals leningen of beursintroducties niet voldoende zijn. Durfkapitalisten investeren meestal grote bedragen in een bedrijf en streven er in ruil hiervoor naar om hoge rendementen te behalen als het bedrijf succesvol wordt en groeit.

Naast financiële steun bieden durfkapitalisten vaak ook expertise en netwerken aan de ondernemers om hen te helpen bij het opschalen van hun bedrijf. Er kunnen afspraken worden gemaakt over bijvoorbeeld medezeggenschap en exitvoorwaarden, zoals een verkoop van het bedrijf aan een derde partij of een beursgang.

Reactie plaatsen

Gebruik een van onze vergelijkings-tools!

Zorgverzekeringen
vergelijken?

Hier vind u een vergelijking van de meest populaire zorgverzekeringen van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel een zorgverzekeringen vinden dat perfect past bij uw behoeften!

 Administratie software
vergelijken? 

Hier vind u de populairste administratie software van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel het administratie software vinden dat perfect past bij uw behoeften!