Finance termen logo

Betekenis: Beursgang

Wat is een beursgang?

Een beursgang, ook wel Initial Public Offering (IPO) genoemd, is het proces waarbij een privaat bedrijf voor het eerst aandelen van het bedrijf aan het publiek aanbiedt om kapitaal op te halen. Het is de overgang van een bedrijf van een private onderneming naar een beursgenoteerde onderneming.

Tijdens een beursgang verkoopt het bedrijf een deel van zijn eigendom aan investeerders door middel van aandelen. Deze aandelen worden vervolgens verhandeld op een beurs, zoals de effectenbeurs. De prijs van de aandelen wordt bepaald op basis van vraag en aanbod.

Het proces van een beursgang omvat verschillende stappen. Allereerst kiest het bedrijf een beleggingsbank of een groep beleggingsbanken om de beursgang te begeleiden. Deze beleggingsbanken adviseren het bedrijf over de waardering, stellen het prospectus op en helpen bij het vinden van investeerders.

Vervolgens wordt het bedrijf geanalyseerd door de beleggingsbank(en), auditors en advocaten om ervoor te zorgen dat het bedrijf voldoet aan de vereisten en regelgeving van de beurs waarop het genoteerd wil worden. Het bedrijf moet financiële informatie verstrekken, zoals jaarrekeningen en bedrijfsprognoses, om investeerders inzicht te geven in de financiële gezondheid en vooruitzichten van het bedrijf.

Daarnaast wordt er een prospectus opgesteld, een document dat informatie geeft over het bedrijf, de aangeboden aandelen, risicofactoren en andere relevante informatie voor potentiële investeerders. Dit prospectus wordt aan potentiële investeerders verstrekt om hen te informeren over de beursgang en om hen te helpen beslissen of ze willen investeren.

Op de dag van de beursgang worden de aandelen van het bedrijf verkocht aan investeerders. Dit gebeurt meestal via een veilingproces waarbij de prijs van de aandelen wordt bepaald op basis van de biedingen van investeerders. Eenmaal genoteerd op de beurs kunnen de aandelen vrij verhandelbaar worden tussen investeerders.

Een beursgang biedt het bedrijf de mogelijkheid om kapitaal op te halen om te investeren in groei, nieuwe projecten of om bestaande schulden af te lossen. Het biedt ook de mogelijkheid voor de oorspronkelijke eigenaren en investeerders om hun investering te gelde te maken.

Wat gebeurt er als een aandeel van de beurs gaat?

Wanneer een aandeel van de beurs wordt gehaald, betekent dit dat het niet langer verhandelbaar is op de beurs waar het voorheen genoteerd stond. Dit kan om verschillende redenen gebeuren, zoals een overname van het bedrijf, een fusie met een ander bedrijf, privatisering, faillissement of vrijwillige delisting.

Wanneer een aandeel van de beurs wordt gehaald, hebben beleggers niet langer de mogelijkheid om hun aandelen op de open markt te kopen of verkopen. De handel in het betreffende aandeel wordt stopgezet. In sommige gevallen kan het bedrijf ervoor kiezen om de aandeelhouders een uitkoopbod te doen, waarbij ze hun aandelen kunnen verkopen aan een vooraf bepaalde prijs.

Als gevolg hiervan verliezen beleggers de liquiditeit van hun investering. Ze kunnen hun aandelen niet langer op elk moment verkopen zoals ze dat gewend waren op de beurs. In plaats daarvan moeten ze mogelijk wachten op een specifieke gelegenheid of gebeurtenis, zoals een openbaar bod, om hun aandelen te verkopen.

Het is belangrijk op te merken dat wanneer een aandeel van de beurs wordt gehaald, dit niet per se betekent dat de waarde van het aandeel verdwijnt. Aandeelhouders behouden nog steeds hun eigendom in het bedrijf, maar de mogelijkheid om hun aandelen te verhandelen op de open markt is beperkt.

Het is raadzaam dat beleggers, wanneer een aandeel van de beurs wordt gehaald, contact opnemen met hun financieel adviseur of makelaar voor meer informatie over de specifieke gevolgen en opties die beschikbaar zijn. Het kan zijn dat er alternatieve handelsplatforms beschikbaar zijn waarop het aandeel nog steeds verhandeld kan worden, zij het met beperktere liquiditeit.

Reactie plaatsen

Gebruik een van onze vergelijkings-tools!

Zorgverzekeringen
vergelijken?

Hier vind u een vergelijking van de meest populaire zorgverzekeringen van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel een zorgverzekeringen vinden dat perfect past bij uw behoeften!

 Administratie software
vergelijken? 

Hier vind u de populairste administratie software van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel het administratie software vinden dat perfect past bij uw behoeften!