Finance termen logo

Betekenis: Bewindvoerder

Bewindvoerder 

Een bewindvoerder is iemand die is aangesteld om het vermogen en de financiële belangen van een persoon te beheren wanneer die persoon hier zelf niet meer toe in staat is, bijvoorbeeld vanwege een lichamelijke of geestelijke beperking. Dit kan gebeuren op vrijwillige basis of door een rechterlijke uitspraak. 

Verantwoordelijkheden van een bewindvoerder

Een bewindvoerder heeft de verantwoordelijkheid om te zorgen voor een goed beheer van het vermogen en de financiële belangen van de persoon die onder bewind is gesteld. Dit omvat onder andere het beheren van bankrekeningen, het betalen van rekeningen en belastingen, het afsluiten van verzekeringen en het beleggen van geld. 

Een bewindvoerder moet zich houden aan strikte wettelijke en ethische normen en heeft een wettelijke plicht om te handelen in het belang van de persoon die onder bewind is gesteld. Een bewindvoerder moet bijvoorbeeld regelmatig rekening en verantwoording afleggen aan de persoon die onder bewind is gesteld en aan de rechtbank. 

Waarom een bewindvoerder?

Bewindvoerders worden vaak ingezet in situaties waarin iemand niet langer in staat is om zijn of haar financiële belangen zelfstandig te beheren, zoals bij ouderen, mensen met een verstandelijke beperking, mensen met dementie of mensen met een verslaving.

Reactie plaatsen

Gebruik een van onze vergelijkings-tools!

Zorgverzekeringen
vergelijken?

Hier vind u een vergelijking van de meest populaire zorgverzekeringen van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel een zorgverzekeringen vinden dat perfect past bij uw behoeften!

 Administratie software
vergelijken? 

Hier vind u de populairste administratie software van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel het administratie software vinden dat perfect past bij uw behoeften!