Finance termen logo

Betekenis: Biedkoers

Wat is een biedkoers?


Een biedkoers is de prijs waartegen een potentiële koper bereid is een effect, zoals aandelen, te kopen op de beurs. Het is de prijs die een koper bereid is te betalen om het effect te verwerven.

De biedkoers wordt weergegeven in het orderboek van een effect en vertegenwoordigt het hoogste bedrag dat een koper bereid is te betalen. Het wordt ook wel de "bid" genoemd. Het geeft aan dat er op dat moment vraag is naar het effect tegen die specifieke prijs.

De biedkoers wordt vaak vergezeld door het aantal aandelen dat de koper wil kopen tegen die prijs. Dit wordt het "biedvolume" genoemd en geeft aan hoeveel aandelen de koper bereid is te kopen tegen de aangegeven biedkoers.

De biedkoers is belangrijk omdat het de prijs aangeeft waarop een verkoper zijn effecten kan verkopen als hij akkoord gaat met de prijs die door de potentiële koper wordt geboden. Het is een van de twee belangrijke prijzen in het orderboek, samen met de "laatkoers" (ook wel "ask" genoemd), die de prijs vertegenwoordigt waartegen een verkoper bereid is zijn effecten te verkopen.

Het verschil tussen de biedkoers en de laatkoers wordt de "spread" genoemd en vertegenwoordigt de marge tussen de prijs waarvoor een koper bereid is te kopen en de prijs waarvoor een verkoper bereid is te verkopen. Het kan aangeven hoe liquide of volatiel een effect op de markt is.

Beleggers en handelaren volgen de biedkoers nauwlettend om te bepalen of ze hun effecten willen kopen of verkopen, en om de marktomstandigheden en het marktsentiment te beoordelen. Het is belangrijk op te merken dat de biedkoers en de laatkoers continu kunnen veranderen als gevolg van vraag en aanbod op de markt.

Hoe wordt de slotkoers bepaald?


De slotkoers is de prijs waartegen een effect, zoals aandelen, wordt verhandeld op het einde van de handelsdag op de beurs. Het geeft de laatste transactieprijs aan voordat de markt sluit.

De slotkoers wordt bepaald door het samenkomen van vraag en aanbod op de markt. Tijdens de handelsdag vinden er continu transacties plaats waarbij kopers en verkopers overeenstemming bereiken over de prijs van het effect. Aan het einde van de handelsdag, meestal op een vooraf bepaald tijdstip, wordt de laatste transactieprijs vastgelegd als de slotkoers.

Het proces van het bepalen van de slotkoers kan verschillen per beurs en handelsplatform, maar over het algemeen wordt de slotkoers bepaald op basis van de laatste uitgevoerde transactie vóór het sluiten van de markt. Dit betekent dat als er op dat moment geen transacties plaatsvinden, de slotkoers gelijk kan zijn aan de laatst gerapporteerde transactieprijs.

In sommige gevallen kan de slotkoers ook worden berekend als het gemiddelde van een reeks transacties die plaatsvinden in een specifieke periode vóór het sluiten van de markt. Dit kan helpen om enige volatiliteit in de laatste minuten van de handelsdag te verminderen.

De slotkoers is een belangrijke referentie voor beleggers en handelaren, omdat het de prijs vertegenwoordigt waartegen effecten op dat specifieke moment worden verhandeld. Het wordt gebruikt om de prestaties van effecten te beoordelen, markttrends te analyseren en om bijvoorbeeld de waarde van beleggingsportefeuilles te berekenen.

Reactie plaatsen

Gebruik een van onze vergelijkings-tools!

Zorgverzekeringen
vergelijken?

Hier vind u een vergelijking van de meest populaire zorgverzekeringen van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel een zorgverzekeringen vinden dat perfect past bij uw behoeften!

 Administratie software
vergelijken? 

Hier vind u de populairste administratie software van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel het administratie software vinden dat perfect past bij uw behoeften!