Finance termen logo

Betekenis: Bijdrage-analyse

Bijdrage-analyse 

Een bijdrage-analyse is een financiële analyse die wordt gebruikt om de bijdrage van individuele producten, diensten of projecten aan de totale winst van een bedrijf te bepalen. Het is een methode om te bepalen welke producten, diensten of projecten het meest winstgevend zijn en welke niet. 

Een bijdrage-analyse maakt gebruik van een kostenstructuur die is opgesplitst in vaste en variabele kosten. Vaste kosten zijn kosten die niet veranderen, ongeacht het volume of de omzet van het bedrijf. Voorbeelden hiervan zijn huur, salarissen en afschrijvingen. Variabele kosten daarentegen zijn kosten die rechtstreeks verband houden met het volume of de omzet van het bedrijf, zoals grondstoffen, arbeidskosten en verzendkosten. Met behulp van de bijdrage-analyse worden de variabele kosten per product, dienst of project bepaald en worden deze afgetrokken van de verkoopprijs van het product, de dienst of het project. Het resultaat is de bijdrage van dat product, die dienst of dat project aan de totale winst van het bedrijf. 

Door de bijdragen van alle producten, diensten en projecten aan de totale winst te vergelijken, kan een bedrijf bepalen welke producten, diensten of projecten het meest winstgevend zijn en welke mogelijk moeten worden geëlimineerd of verbeterd. Dit kan helpen bij het nemen van strategische beslissingen en het optimaliseren van de winstgevendheid van het bedrijf.

Reactie plaatsen

Gebruik een van onze vergelijkings-tools!

Zorgverzekeringen
vergelijken?

Hier vind u een vergelijking van de meest populaire zorgverzekeringen van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel een zorgverzekeringen vinden dat perfect past bij uw behoeften!

 Administratie software
vergelijken? 

Hier vind u de populairste administratie software van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel het administratie software vinden dat perfect past bij uw behoeften!