Finance termen logo

Betekenis: Binaire optie

Wat is een binaire optie?

Een binaire optie is een financieel derivaat dat beleggers de mogelijkheid biedt om te speculeren op de koersbeweging van een onderliggende waarde, zoals aandelen, valuta's, indices of grondstoffen. Het wordt "binaire optie" genoemd omdat er slechts twee mogelijke uitkomsten zijn voor de handelaar: winst of verlies.

Bij een binaire optie moet de handelaar een voorspelling doen over de richting waarin de koers van de onderliggende waarde zal bewegen binnen een bepaalde tijdsperiode, die kan variëren van enkele minuten tot enkele dagen. De handelaar kan kiezen voor een "call-optie" als hij verwacht dat de koers zal stijgen, of een "put-optie" als hij verwacht dat de koers zal dalen.

Als de voorspelling van de handelaar juist is, ontvangt hij een vooraf bepaalde uitbetaling, meestal een percentage van zijn initiële investering. Als de voorspelling echter onjuist is, verliest de handelaar het volledige bedrag dat hij heeft geïnvesteerd.

Het unieke kenmerk van binaire opties is dat de winst en het verlies van tevoren worden bepaald. Dit betekent dat de handelaar weet welk bedrag hij kan winnen of verliezen voordat de handel wordt geplaatst. Het maakt niet uit hoeveel de koers van de onderliggende waarde verandert, zolang de handelaar de juiste richting heeft voorspeld.

Binaire opties worden vaak gezien als een eenvoudige vorm van handel, omdat de handelaar slechts een keuze hoeft te maken tussen twee mogelijke uitkomsten. Ze kunnen worden verhandeld via gespecialiseerde platforms en brokers die binaire opties aanbieden.

Het is belangrijk op te merken dat de handel in binaire opties ook risico's met zich meebrengt. De prijs van de onderliggende waarde kan onvoorspelbaar zijn en beïnvloed worden door verschillende factoren. Bovendien zijn binaire opties in sommige landen gereguleerd en kunnen ze beperkingen hebben opgelegd gekregen vanwege hun complexiteit en het hoge risico voor beleggers. Het is raadzaam om voldoende kennis en ervaring te hebben voordat u begint met handelen in binaire opties.

Waarom zijn binaire opties verboden in Nederland?

Binaire opties zijn verboden in Nederland vanwege de zorgen over de bescherming van beleggers en het hoge risico dat deze financiële producten met zich meebrengen.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM), de toezichthouder op de Nederlandse financiële markten, heeft vastgesteld dat binaire opties complexe en riskante producten zijn. Ze hebben geconstateerd dat het overgrote deel van de beleggers die in binaire opties handelen, uiteindelijk verlies lijdt. Het hoge risico en de complexiteit van deze producten maken ze ongeschikt voor particuliere beleggers die mogelijk niet over de juiste kennis en ervaring beschikken.

Bovendien heeft de AFM geconstateerd dat er vaak sprake is van misleidende marketingpraktijken rondom binaire opties. Er werden bijvoorbeeld vaak misleidende rendementspercentages gecommuniceerd, die de werkelijke risico's van deze producten niet weerspiegelden. Dit heeft geleid tot grote verliezen bij veel beleggers.

Om de bescherming van beleggers te waarborgen en de risico's te beperken, heeft de AFM in 2018 een verbod op binaire opties in Nederland ingesteld. Dit betekent dat het aanbieden, promoten en verkopen van binaire opties aan particuliere beleggers niet is toegestaan. Het verbod is van kracht om de kwetsbare positie van beleggers te beschermen en om de integriteit van de financiële markten te waarborgen.

Het verbod op binaire opties in Nederland is in lijn met maatregelen die ook in andere Europese landen zijn genomen. Verschillende andere Europese landen hebben vergelijkbare maatregelen genomen om de risico's van binaire opties te beperken en beleggers te beschermen.

Het is belangrijk voor beleggers om zich bewust te zijn van de risico's en wettelijke beperkingen met betrekking tot financiële producten en altijd te handelen via gereguleerde en betrouwbare platforms.

Reactie plaatsen

Gebruik een van onze vergelijkings-tools!

Zorgverzekeringen
vergelijken?

Hier vind u een vergelijking van de meest populaire zorgverzekeringen van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel een zorgverzekeringen vinden dat perfect past bij uw behoeften!

 Administratie software
vergelijken? 

Hier vind u de populairste administratie software van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel het administratie software vinden dat perfect past bij uw behoeften!