Finance termen logo

Betekenis: Brutoloon

Brutoloon 

Een brutoloon is het totale salaris dat een werknemer verdient voordat er belastingen, sociale zekerheidspremies en andere aftrekposten er vanaf worden gehaald. Het brutoloon is het bedrag dat wordt vermeld in het arbeidscontract of op de loonstrook van de werknemer. 

Het brutoloon omvat alle vormen van beloningen en vergoedingen die aan de werknemer worden verstrekt, zoals salaris, bonussen, commissies, vakantiegeld, overuren en andere vormen van compensatie. Het brutoloon wordt meestal uitgedrukt als een jaarlijks bedrag, maar kan ook worden berekend op basis van een maandelijks of uurloon. 

Het brutoloon is niet het bedrag dat de werknemer daadwerkelijk ontvangt, omdat er nog belastingen en premies vanaf moeten worden gehaald. Het nettosalaris is het bedrag dat de werknemer uiteindelijk ontvangt op zijn bankrekening, na aftrek van alle wettelijke verplichtingen. 

De hoogte van het brutoloon wordt bepaald door verschillende factoren, zoals de functie van de werknemer, de ervaring en vaardigheden, de sector waarin hij of zij werkzaam is en de arbeidsvoorwaarden die zijn overeengekomen tussen de werkgever en de werknemer.

Reactie plaatsen

Gebruik een van onze vergelijkings-tools!

Zorgverzekeringen
vergelijken?

Hier vind u een vergelijking van de meest populaire zorgverzekeringen van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel een zorgverzekeringen vinden dat perfect past bij uw behoeften!

 Administratie software
vergelijken? 

Hier vind u de populairste administratie software van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel het administratie software vinden dat perfect past bij uw behoeften!