Finance termen logo

Betekenis: Budget

Budget 

Een budget is een financieel plan dat de inkomsten en uitgaven van een individu, een huishouden, een bedrijf of een organisatie voor een bepaalde periode, meestal een jaar, vastlegt. Het is een belangrijk instrument voor het beheer van de financiën en het helpt om de financiële doelen te bereiken. 

Een budget omvat alle inkomstenbronnen, zoals salaris, winst, rente en dividend, evenals alle uitgaven, zoals huur, voedsel, kleding, vervoer, verzekeringen, belastingen, schuldenaflossing en andere kosten. Het budget wordt opgesteld op basis van een schatting van de verwachte inkomsten en uitgaven gedurende de periode waarvoor het budget is opgesteld.

Wat is het doel van een budget

Het doel van een budget is om te zorgen voor een evenwicht tussen de inkomsten en uitgaven en om ervoor te zorgen dat er voldoende geld beschikbaar is om aan de financiële verplichtingen te voldoen. Het kan ook helpen om geld te besparen door inzicht te geven in de uitgaven en te kijken waar kosten kunnen worden bespaard. 

Hoe maak je een budget?

Een budget kan op verschillende manieren worden opgesteld, bijvoorbeeld in een spreadsheet, met behulp van budgetsoftware of met pen en papier. Het is belangrijk om het budget regelmatig te controleren en te herzien om ervoor te zorgen dat het nog steeds relevant is en dat er geen onverwachte kosten zijn.

Reactie plaatsen

Gebruik een van onze vergelijkings-tools!

Zorgverzekeringen
vergelijken?

Hier vind u een vergelijking van de meest populaire zorgverzekeringen van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel een zorgverzekeringen vinden dat perfect past bij uw behoeften!

 Administratie software
vergelijken? 

Hier vind u de populairste administratie software van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel het administratie software vinden dat perfect past bij uw behoeften!