Finance termen logo

Betekenis: Cashflow

Cashflow 

Cashflow is een begrip uit de financiële wereld en geeft aan hoeveel geld er in een bepaalde periode in een onderneming binnenkomt en hoeveel er uitgaat. Het is een belangrijke maatstaf voor de financiële gezondheid van een bedrijf en wordt gebruikt om de financiële prestaties te meten en te evalueren. 

Hoe bereken je de cashflow

De cashflow is dus de stroom van geld die in en uit een bedrijf gaat over een bepaalde periode, meestal een jaar of een kwartaal. Er zijn verschillende manieren om de cashflow te berekenen, maar de meest gebruikelijke methode is om de inkomsten en uitgaven van het bedrijf te vergelijken en het verschil tussen de twee te bepalen. Hierbij wordt geen rekening gehouden met afschrijvingen en andere niet-cash transacties. 

Wat is een positieve cashflow

Een positieve cashflow betekent dat er meer geld binnenkomt dan er uitgaat, wat aangeeft dat het bedrijf gezond is en voldoende liquide middelen heeft om aan zijn verplichtingen te voldoen en te groeien. Een negatieve cashflow betekent dat er meer geld uitgaat dan er binnenkomt, wat kan wijzen op financiële problemen of een tijdelijke dip in de bedrijfsresultaten. 

Waarom is het belangrijk om je cashflow te berekenen

Cashflow is een belangrijke indicator voor beleggers en financiële analisten om de financiële prestaties van een bedrijf te beoordelen en te vergelijken met andere bedrijven in dezelfde sector. Het kan ook gebruikt worden om investeringsbeslissingen te nemen en om de financiële planning en controle van een bedrijf te verbeteren.

Reactie plaatsen

Gebruik een van onze vergelijkings-tools!

Zorgverzekeringen
vergelijken?

Hier vind u een vergelijking van de meest populaire zorgverzekeringen van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel een zorgverzekeringen vinden dat perfect past bij uw behoeften!

 Administratie software
vergelijken? 

Hier vind u de populairste administratie software van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel het administratie software vinden dat perfect past bij uw behoeften!