Finance termen logo

Betekenis: Chartanalyse

Wat is een chartanalyse?

Een chartanalyse, ook wel technische analyse genoemd, is een methode die wordt gebruikt om financiële markten te bestuderen en toekomstige prijsbewegingen te voorspellen op basis van historische koersgegevens. Bij een chartanalyse worden grafieken en patronen gebruikt om inzicht te krijgen in het gedrag van beleggers en potentiële trends op de markt te identificeren.

Bij een chartanalyse worden verschillende technische indicatoren en grafiekpatronen gebruikt om trends, omkeerpunten en prijsniveaus te identificeren. Beleggers bestuderen historische koersgegevens, zoals de openingskoers, slotkoers, hoogste koers, laagste koers en handelsvolume. Deze gegevens worden vaak weergegeven in grafieken, zoals lijngrafieken, staafdiagrammen of candlestick-grafieken.

Technische analisten zoeken naar patronen en signalen in de grafieken, zoals trendlijnen, ondersteunings- en weerstandsniveaus, grafiekformaties zoals kop-en-schouderpatronen, driehoeken, dubbele toppen of dubbele bodems, en technische indicatoren zoals voortschrijdende gemiddelden, stochastische oscillatoren, relatieve sterkte-index (RSI) en andere mathematische formules.

Het doel van een chartanalyse is om inzicht te krijgen in de psychologie van beleggers en potentiële koersbewegingen te voorspellen op basis van historische prijsgegevens. Het kan beleggers helpen bij het identificeren van koop- of verkoopsignalen en het bepalen van instap- of uitstapmomenten bij het handelen in financiële instrumenten, zoals aandelen, valuta's, grondstoffen of cryptocurrencies.

Het is belangrijk op te merken dat chartanalyse geen garantie biedt voor toekomstige koersbewegingen en dat het alleen een hulpmiddel is om mogelijke trends en patronen te identificeren. Het kan nuttig zijn om samen met andere analysemethoden en fundamentele analyse te gebruiken om een alomvattende kijk op de markt te krijgen.

Reactie plaatsen

Gebruik een van onze vergelijkings-tools!

Zorgverzekeringen
vergelijken?

Hier vind u een vergelijking van de meest populaire zorgverzekeringen van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel een zorgverzekeringen vinden dat perfect past bij uw behoeften!

 Administratie software
vergelijken? 

Hier vind u de populairste administratie software van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel het administratie software vinden dat perfect past bij uw behoeften!