Finance termen logo

Betekenis: collateralized debt obligation (CDO)

Wat is een collateralized debt obligation? (CDO)

Een Collateralized Debt Obligation (CDO) is een complex financieel instrument dat bestaat uit een pakket van verschillende schulden, zoals leningen, obligaties of hypotheken. Het doel van een CDO is om beleggers de mogelijkheid te bieden om inkomsten te genereren door blootstelling te hebben aan de onderliggende schulden.

Bij een CDO worden de schulden opgesplitst in verschillende tranches, elk met een verschillend risico- en rendementsprofiel. De tranches worden vervolgens verkocht aan beleggers. De opbrengst van deze verkoop wordt gebruikt om de oorspronkelijke schuldeigenaren te betalen. Afhankelijk van het type CDO kunnen de onderliggende schulden bijvoorbeeld hypotheken zijn die zijn gebundeld tot zogenaamde mortgage-backed securities (MBS).

CDO's werden vooral bekend tijdens de financiële crisis van 2007-2008, omdat sommige CDO's werden samengesteld uit subprime-hypotheken van lage kwaliteit. Toen de waarde van deze hypotheken daalde en veel kredietnemers hun leningen niet konden afbetalen, resulteerde dit in aanzienlijke verliezen voor beleggers en veroorzaakte het een wereldwijde financiële crisis.

Het complexe karakter van CDO's en de risico's die ermee gepaard kunnen gaan, maken ze tot complexe financiële instrumenten die vaak worden bestudeerd en gereguleerd door financiële toezichthouders. Sinds de financiële crisis zijn er strengere regels en transparantiemaatregelen ingevoerd om de risico's in verband met CDO's te verminderen.


Reactie plaatsen

Gebruik een van onze vergelijkings-tools!

Zorgverzekeringen
vergelijken?

Hier vind u een vergelijking van de meest populaire zorgverzekeringen van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel een zorgverzekeringen vinden dat perfect past bij uw behoeften!

 Administratie software
vergelijken? 

Hier vind u de populairste administratie software van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel het administratie software vinden dat perfect past bij uw behoeften!