Finance termen logo

Betekenis: Consolideren

Consolideren 

Consolideren betekent heel plat het samenvoegen of combineren van meerdere elementen tot één geheel. In de financiële wereld verwijst consolidatie specifiek naar het combineren van de financiële resultaten van een moedermaatschappij en haar dochterondernemingen in één geconsolideerde jaarrekening

 Waarom zou je consolideren?

Dit gebeurt wanneer een bedrijf een meerderheidsbelang heeft in een ander bedrijf, waardoor het controle heeft over de activiteiten en financiële resultaten van dat bedrijf. De financiële resultaten van de dochteronderneming worden dan opgenomen in de geconsolideerde jaarrekening van de moedermaatschappij, waarbij de omzet, kosten, winst en verlies, en balansposten van de dochteronderneming worden opgeteld bij die van de moedermaatschappij. 

Voordeel van consolideren

Door consolidatie ontstaat er een duidelijker beeld van de financiële prestaties en positie van het gehele bedrijf, in plaats van alleen die van de afzonderlijke dochterondernemingen. Dit kan bijvoorbeeld belangrijk zijn voor beleggers, investeerders en crediteuren die een beter inzicht willen krijgen in de financiële gezondheid van een bedrijf.

Reactie plaatsen

Gebruik een van onze vergelijkings-tools!

Zorgverzekeringen
vergelijken?

Hier vind u een vergelijking van de meest populaire zorgverzekeringen van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel een zorgverzekeringen vinden dat perfect past bij uw behoeften!

 Administratie software
vergelijken? 

Hier vind u de populairste administratie software van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel het administratie software vinden dat perfect past bij uw behoeften!