Finance termen logo

Betekenis: Covenant

Covenant 

Een covenant is een financieel instrument dat vaak wordt gebruikt bij het verstrekken van leningen door financiële instellingen aan bedrijven of overheden. Het is een bepaling in het leencontract die de kredietnemer verplicht om bepaalde financiële prestaties te leveren of bepaalde financiële beperkingen in acht te nemen. 

Een covenant kan bijvoorbeeld een verplichting zijn om bepaalde financiële ratio's te handhaven.

Bijvoorbeeld

- Schuld-tot-eigen-vermogenratio 

- Rentabiliteitsratio 

- Liquiditeitsratio

Ook kan een covenant een beperking zijn op de uitbetaling van dividenden, de uitgifte van nieuwe schulden, de verkoop van bepaalde activa, enzovoort. 

Waarvoor is een Covenant

Covenants zijn bedoeld om de kredietverstrekker te beschermen tegen het risico dat de kredietnemer in financiële problemen komt en niet meer aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen. Door de financiële prestaties van de kredietnemer te monitoren en beperkingen op te leggen, kan de kredietverstrekker het risico beperken en ervoor zorgen dat het uitstaande bedrag van de lening terugbetaald kan worden. 

Nadelen Covenant

Covenants kunnen echter ook beperkend zijn voor de kredietnemer en zijn financiële flexibiliteit beperken. Het niet naleven van een covenant kan leiden tot boetes, hogere rentetarieven of zelfs de opeisbaarheid van de lening. Daarom is het belangrijk dat kredietnemers zich bewust zijn van de covenants en ervoor zorgen dat ze in staat zijn om eraan te voldoen voordat ze een lening afsluiten.

Reactie plaatsen

Gebruik een van onze vergelijkings-tools!

Zorgverzekeringen
vergelijken?

Hier vind u een vergelijking van de meest populaire zorgverzekeringen van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel een zorgverzekeringen vinden dat perfect past bij uw behoeften!

 Administratie software
vergelijken? 

Hier vind u de populairste administratie software van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel het administratie software vinden dat perfect past bij uw behoeften!