Finance termen logo

Betekenis: Crowdfunding

Wat is een crowdfunding?

Crowdfunding is een financieringsmodel waarbij een groot aantal mensen, meestal via internetplatforms, bijdragen aan de financiering van een project, bedrijf of initiatief. Het is een alternatieve vorm van financiering die ondernemers en individuen in staat stelt kapitaal te verzamelen door middel van kleine bijdragen van een grote groep mensen, ook wel "crowd" genoemd.

Bij crowdfunding plaatst een persoon of organisatie die financiering nodig heeft, zoals een startende ondernemer, een artiest, een non-profitorganisatie of een projectontwikkelaar, een oproep op een crowdfundingplatform. Ze presenteren hun idee, doelstellingen en de benodigde financiering aan het publiek en bieden vaak incentives aan degenen die bijdragen, zoals voorverkoop van producten, aandelen of beloningen.

Mensen die geïnteresseerd zijn in het project kunnen vrijwillig geld bijdragen via het crowdfundingplatform. De bijdragen kunnen variëren van kleine bedragen tot grotere investeringen, afhankelijk van de individuele bereidheid om bij te dragen. Het doel is om voldoende financiering te verzamelen om het project te realiseren of de onderneming van de grond te krijgen.

Het succes van crowdfunding hangt af van de betrokkenheid en steun van de "crowd". Als het financieringsdoel wordt bereikt, wordt het opgehaalde geld vrijgegeven aan de ondernemer of initiatiefnemer. Als het doel niet wordt bereikt, krijgen de mensen die hebben bijgedragen hun geld meestal terug.

Crowdfunding biedt verschillende voordelen, zoals toegang tot financiering voor projecten of ondernemingen die mogelijk geen traditionele financiering kunnen verkrijgen, directe betrokkenheid van het publiek bij de projecten waarin ze geloven, en de mogelijkheid om feedback en ondersteuning te ontvangen van de crowd.

Het is belangrijk op te merken dat crowdfunding ook risico's met zich meebrengt. Investeerders kunnen hun geld verliezen als het project niet slaagt, er is mogelijk minder regulering en bescherming voor investeerders, en het kan uitdagend zijn om voldoende aandacht en betrokkenheid van de crowd te genereren.

Al met al is crowdfunding een innovatieve manier om financiering te verkrijgen en de betrokkenheid van het publiek te vergroten. Het heeft geleid tot de realisatie van talloze creatieve projecten, startende ondernemingen en sociale initiatieven over de hele wereld.

Wat zijn de risico's van crowdfunding?

Crowdfunding brengt enkele risico's met zich mee waar zowel investeerders als projecteigenaren zich bewust van moeten zijn:

  1. Projectrisico: Er bestaat altijd het risico dat het project niet succesvol is, niet wordt voltooid of niet aan de verwachtingen voldoet. Het kan technische, operationele of uitvoeringsproblemen ondervinden die de oorspronkelijke doelstellingen in gevaar brengen.
  2. Risico van wanbetaling: Projecteigenaren kunnen moeite hebben om hun verplichtingen na te komen en de beloofde rendementen of beloningen aan investeerders te leveren. Dit kan te wijten zijn aan financiële problemen, slecht beheer of andere onvoorziene omstandigheden.
  3. Gebrek aan regelgeving en transparantie: In sommige landen is de regelgeving met betrekking tot crowdfunding nog in ontwikkeling. Dit kan leiden tot een gebrek aan transparantie en bescherming voor investeerders. Het is belangrijk om de betrouwbaarheid van het crowdfundingplatform en de projecteigenaar te onderzoeken voordat u investeert.
  4. Markt- en concurrentierisico: Een succesvol crowdfundingproject kan leiden tot concurrentie op de markt. Als er meerdere vergelijkbare projecten zijn, kan dit de prestaties en het rendement van individuele projecten beïnvloeden.
  5. Liquiditeitsrisico: In veel gevallen zijn crowdfunding-investeringen niet direct liquide. Investeerders kunnen hun geld mogelijk niet op korte termijn terugkrijgen en moeten wachten tot het project is voltooid of er een secundaire markt beschikbaar is om hun investering te verkopen.
  6. Frauderisico: Hoewel crowdfundingplatforms inspanningen leveren om fraude te voorkomen, bestaat het risico van misleidende projecten of oplichting. Investeerders moeten voorzichtig zijn en due diligence uitvoeren voordat ze in een project investeren.

Het is belangrijk om deze risico's te begrijpen en zorgvuldig onderzoek te doen voordat u besluit te investeren via een crowdfundingplatform. Het is raadzaam om alleen te investeren wat u bereid bent te verliezen, diversificatie toe te passen en indien mogelijk professioneel advies in te winnen.

Reactie plaatsen

Gebruik een van onze vergelijkings-tools!

Zorgverzekeringen
vergelijken?

Hier vind u een vergelijking van de meest populaire zorgverzekeringen van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel een zorgverzekeringen vinden dat perfect past bij uw behoeften!

 Administratie software
vergelijken? 

Hier vind u de populairste administratie software van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel het administratie software vinden dat perfect past bij uw behoeften!