Finance termen logo

Betekenis: Daggeldrente

Wat is daggeldrente?

Daggeldrente verwijst naar de rente die banken elkaar in rekening brengen voor leningen op zeer korte termijn, meestal met een looptijd van één dag. Het is de rentevoet die wordt gebruikt voor leningen tussen banken om hun dagelijkse financieringsbehoeften te dekken.

Banken kunnen tijdelijk een tekort aan liquide middelen hebben en kunnen dan geld lenen van andere banken om aan hun verplichtingen te voldoen. De rente die wordt berekend over deze leningen wordt de daggeldrente genoemd. Het is een variabele rente die dagelijks kan veranderen, afhankelijk van de vraag en het aanbod van geld op de interbancaire markt.

De daggeldrente is belangrijk omdat het de basis vormt voor andere rentetarieven in de economie. Het beïnvloedt bijvoorbeeld de rente die banken in rekening brengen voor leningen aan consumenten en bedrijven, evenals de rente die wordt betaald op spaarrekeningen en deposito's.

Centrale banken hebben vaak invloed op de daggeldrente door hun rentetarieven aan te passen. Als een centrale bank de rente verhoogt, kan dit leiden tot een stijging van de daggeldrente en daarmee de kosten van leningen tussen banken. Een verlaging van de rente kan het tegenovergestelde effect hebben.

Kortom, daggeldrente is de rente die banken elkaar in rekening brengen voor leningen op zeer korte termijn en speelt een belangrijke rol in het bepalen van de rentetarieven in de bredere economie.

Reactie plaatsen

Gebruik een van onze vergelijkings-tools!

Zorgverzekeringen
vergelijken?

Hier vind u een vergelijking van de meest populaire zorgverzekeringen van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel een zorgverzekeringen vinden dat perfect past bij uw behoeften!

 Administratie software
vergelijken? 

Hier vind u de populairste administratie software van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel het administratie software vinden dat perfect past bij uw behoeften!