Finance termen logo

Betekenis: Debet

Debet

In de boekhouding betekent 'debet' dat er geld is uitgegeven of dat er een betalingsverplichting is ontstaan. Het wordt vaak afgekort met 'dr.' en wordt in de financiële administratie gebruikt om aan te geven dat er een bedrag is afgeschreven van een rekening, bijvoorbeeld van een bankrekening of van een crediteurenrekening.

Het debet is het tegenovergestelde van de credit, wat aangeeft dat er geld is ontvangen of dat er een vordering is ontstaan. Het credit wordt vaak afgekort met 'cr.' en wordt gebruikt om aan te geven dat er een bedrag is bijgeschreven op een rekening, bijvoorbeeld op een bankrekening of op een debiteurenrekening.

Samen vormen debet en credit de basis van de dubbelboekhouding, waarbij elke transactie in minimaal twee rekeningen wordt vastgelegd om de balans in evenwicht te houden.

Reactie plaatsen

Gebruik een van onze vergelijkings-tools!

Zorgverzekeringen
vergelijken?

Hier vind u een vergelijking van de meest populaire zorgverzekeringen van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel een zorgverzekeringen vinden dat perfect past bij uw behoeften!

 Administratie software
vergelijken? 

Hier vind u de populairste administratie software van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel het administratie software vinden dat perfect past bij uw behoeften!