Finance termen logo

Betekenis: Deelneming

Deelneming

Een deelneming is een aandelenbelang dat een bedrijf heeft in een ander bedrijf. Een deelneming kan op verschillende manieren tot stand komen, bijvoorbeeld door het aankopen van aandelen op de beurs of door het rechtstreeks aankopen van aandelen van het betreffende bedrijf.

Een deelneming kan strategisch van aard zijn, bijvoorbeeld om een belangrijke samenwerking aan te gaan of om toegang te krijgen tot specifieke markten of technologieën. Ook kan een deelneming een financieel doel hebben, bijvoorbeeld om dividend inkomsten te genereren of om te profiteren van eventuele waardestijgingen van de aandelen.

Bij het opnemen van een deelneming op de balans van een bedrijf wordt de deelneming gewaardeerd tegen de aanschafprijs van de aandelen. Bij de jaarlijkse financiële rapportage wordt de deelneming geëvalueerd en kan er een eventuele waardevermindering worden geboekt indien de waarde van de deelneming is gedaald.

Reactie plaatsen

Gebruik een van onze vergelijkings-tools!

Zorgverzekeringen
vergelijken?

Hier vind u een vergelijking van de meest populaire zorgverzekeringen van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel een zorgverzekeringen vinden dat perfect past bij uw behoeften!

 Administratie software
vergelijken? 

Hier vind u de populairste administratie software van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel het administratie software vinden dat perfect past bij uw behoeften!