Finance termen logo

Betekenis: Directe kosten

Directe kosten

Directe kosten zijn kosten die rechtstreeks verband houden met de productie van goederen of diensten. Deze kosten kunnen gemakkelijk worden toegewezen aan een specifiek product, project of klant.

Voorbeelden van directe kosten zijn grondstoffen, arbeidskosten voor productiewerkers, verpakkingsmateriaal en verzendkosten voor de levering van goederen aan klanten. Deze kosten worden vaak als variabele kosten beschouwd, omdat ze rechtstreeks variëren met de hoeveelheid geproduceerde of geleverde goederen of diensten.

Directe kosten worden vaak vergeleken met indirecte kosten, die niet rechtstreeks verband houden met de productie en daarom niet gemakkelijk kunnen worden toegewezen aan specifieke producten of projecten. Voorbeelden van indirecte kosten zijn huur, verzekeringen, belastingen en overheadkosten.

Reactie plaatsen

Gebruik een van onze vergelijkings-tools!

Zorgverzekeringen
vergelijken?

Hier vind u een vergelijking van de meest populaire zorgverzekeringen van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel een zorgverzekeringen vinden dat perfect past bij uw behoeften!

 Administratie software
vergelijken? 

Hier vind u de populairste administratie software van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel het administratie software vinden dat perfect past bij uw behoeften!