Finance termen logo

Betekenis: Dochtermaatschappij, Dochteronderneming

Dochtermaatschappij, Dochteronderneming

Een dochteronderneming, ook wel dochtermaatschappij genoemd, is een onafhankelijke onderneming die volledig in handen is van een andere onderneming, het moederbedrijf genaamd. Het moederbedrijf bezit de meerderheid van de aandelen in de dochteronderneming en heeft daarom controle over de strategie en activiteiten van de dochteronderneming.

Een dochteronderneming kan op verschillende manieren worden opgericht, bijvoorbeeld door de aankoop van een bestaande onderneming of door organische groei. Dochterondernemingen kunnen actief zijn in verschillende sectoren en regio's en kunnen in sommige gevallen zelfs op de beurs genoteerd zijn.

Een dochteronderneming kan voordelen bieden aan het moederbedrijf, zoals diversificatie van activiteiten en risico's, schaalvoordelen, toegang tot nieuwe markten en klanten en belastingvoordelen. Aan de andere kant heeft het moederbedrijf ook de verantwoordelijkheid om de prestaties van de dochteronderneming te monitoren en waar nodig in te grijpen om de strategische doelstellingen te behalen.

Reactie plaatsen

Gebruik een van onze vergelijkings-tools!

Zorgverzekeringen
vergelijken?

Hier vind u een vergelijking van de meest populaire zorgverzekeringen van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel een zorgverzekeringen vinden dat perfect past bij uw behoeften!

 Administratie software
vergelijken? 

Hier vind u de populairste administratie software van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel het administratie software vinden dat perfect past bij uw behoeften!