Finance termen logo

Betekenis: Dow Jones

Wat is de Dow Jones?

De Dow Jones is een van de bekendste beursindices ter wereld en dient als een barometer voor de Amerikaanse aandelenmarkt. De officiële naam van de index is de Dow Jones Industrial Average (DJIA). Het is samengesteld uit 30 grote en invloedrijke bedrijven in verschillende sectoren, zoals technologie, financiën, detailhandel en gezondheidszorg.

De Dow Jones wordt berekend door de koersen van de 30 geselecteerde bedrijven bij elkaar op te tellen en vervolgens te delen door een bepaalde deler, de zogenaamde "Dow Divisor". De resulterende waarde van de index vertegenwoordigt het gemiddelde niveau van deze geselecteerde aandelen op een bepaald moment.

De Dow Jones is opgericht in 1896 en is sindsdien uitgegroeid tot een belangrijke graadmeter voor de Amerikaanse economie en financiële markten. Het wordt vaak gebruikt als een referentiepunt om de algemene gezondheid en prestaties van de Amerikaanse aandelenmarkt te evalueren. Veranderingen in de Dow Jones worden nauwlettend gevolgd door beleggers, analisten en economen, omdat ze inzicht kunnen geven in trends en marktbewegingen.

Het is echter belangrijk op te merken dat de Dow Jones slechts een selecte groep van 30 bedrijven vertegenwoordigt en daarom mogelijk geen volledig beeld geeft van de bredere markt. Daarom worden andere beursindices, zoals de S&P 500 en de Nasdaq Composite, ook vaak gebruikt om een breder scala aan bedrijven en sectoren te volgen.

Reactie plaatsen

Gebruik een van onze vergelijkings-tools!

Zorgverzekeringen
vergelijken?

Hier vind u een vergelijking van de meest populaire zorgverzekeringen van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel een zorgverzekeringen vinden dat perfect past bij uw behoeften!

 Administratie software
vergelijken? 

Hier vind u de populairste administratie software van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel het administratie software vinden dat perfect past bij uw behoeften!