Finance termen logo

Betekenis: Duurzaam beleggen

Wat is duurzaam beleggen?

Duurzaam beleggen, ook wel bekend als duurzaam beleggen, is een benadering van beleggen waarbij rekening wordt gehouden met zowel financiële rendementen als duurzaamheidsfactoren. Het houdt in dat beleggers hun investeringen selecteren op basis van milieu-, sociale en governance (ESG) criteria.

Bij duurzaam beleggen streven beleggers ernaar om positieve sociale en milieu-impact te genereren, naast het behalen van financiële rendementen. Ze investeren in bedrijven en projecten die zich inzetten voor duurzaamheid, milieubescherming, sociale rechtvaardigheid en goede governancepraktijken. Dit kan bijvoorbeeld betrekking hebben op bedrijven die zich inzetten voor schone energie, waterbeheer, sociale inclusie, ethische arbeidspraktijken en transparant bestuur.

Beleggers die duurzaam willen beleggen, kunnen gebruikmaken van verschillende benaderingen, zoals het uitsluiten van bepaalde industrieën of bedrijven die betrokken zijn bij controversiële activiteiten, het selecteren van bedrijven met sterke ESG-prestaties, of het actief betrekken van bedrijven om positieve veranderingen te bevorderen.

Het doel van duurzaam beleggen is om niet alleen financieel rendement te behalen, maar ook bij te dragen aan een duurzamere en verantwoordelijke samenleving. Het groeiende bewustzijn over klimaatverandering, sociale rechtvaardigheid en duurzaamheid heeft de vraag naar duurzame beleggingen doen toenemen en heeft geleid tot de ontwikkeling van duurzame beleggingsfondsen, indexen en strategieën.

Het is belangrijk op te merken dat duurzaam beleggen niet alleen maatschappelijke voordelen biedt, maar ook gepaard kan gaan met financiële risico's en uitdagingen. Het vereist grondig onderzoek, beoordeling van ESG-criteria en bewustzijn van mogelijke impact op rendementen. Beleggers die geïnteresseerd zijn in duurzaam beleggen kunnen advies inwinnen bij financiële professionals en duurzaamheidsdeskundigen om hun beleggingsbeslissingen te ondersteunen.

Reactie plaatsen

Gebruik een van onze vergelijkings-tools!

Zorgverzekeringen
vergelijken?

Hier vind u een vergelijking van de meest populaire zorgverzekeringen van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel een zorgverzekeringen vinden dat perfect past bij uw behoeften!

 Administratie software
vergelijken? 

Hier vind u de populairste administratie software van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel het administratie software vinden dat perfect past bij uw behoeften!