Finance termen logo

Betekenis: Emissie

Wat is een emissie?

Emissie verwijst naar het proces waarbij nieuwe effecten, zoals aandelen of obligaties, worden uitgegeven en op de markt worden gebracht voor verkoop aan investeerders. Het is een manier voor bedrijven, overheden en andere entiteiten om kapitaal aan te trekken om hun activiteiten te financieren of hun schulden te herfinancieren.

Bij een emissie worden nieuwe effecten gecreëerd en aangeboden aan het publiek of aan geselecteerde investeerders. Dit kan gebeuren via een beursgang (initial public offering - IPO), waarbij een bedrijf voor het eerst aandelen uitgeeft aan het publiek, of via een emissie van nieuwe obligaties om extra kapitaal aan te trekken.

Het emissieproces omvat doorgaans verschillende stappen, waaronder het opstellen van een prospectus dat belangrijke informatie over de effecten en de uitgevende instelling bevat, het bepalen van de emissieprijs, het vaststellen van het aantal uit te geven effecten en het toewijzen van de effecten aan investeerders.

Investeerders kunnen deelnemen aan een emissie door inschrijving op de aangeboden effecten. Zodra de emissie is voltooid, worden de effecten verhandelbaar op de secundaire markt, zoals de effectenbeurs, waar ze kunnen worden gekocht en verkocht door beleggers.

Emissies bieden de uitgevende instellingen de mogelijkheid om kapitaal aan te trekken voor verschillende doeleinden, zoals het financieren van bedrijfsuitbreiding, het aflossen van schulden, het investeren in nieuwe projecten of het verbeteren van de financiële positie van de uitgevende instelling.

Het is belangrijk op te merken dat emissies risico's met zich meebrengen voor zowel de uitgevende instelling als de investeerders. Beleggers moeten de voorwaarden en risico's van de emissie zorgvuldig bestuderen voordat ze besluiten deel te nemen.

Reactie plaatsen

Gebruik een van onze vergelijkings-tools!

Zorgverzekeringen
vergelijken?

Hier vind u een vergelijking van de meest populaire zorgverzekeringen van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel een zorgverzekeringen vinden dat perfect past bij uw behoeften!

 Administratie software
vergelijken? 

Hier vind u de populairste administratie software van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel het administratie software vinden dat perfect past bij uw behoeften!