Finance termen logo

Betekenis: ETS

Wat is een ETS?

De betekenis van ETS is "Emissiehandelssysteem" (ook wel bekend als "Emission Trading System" in het Engels). Het ETS is een marktgebaseerd systeem dat is ontworpen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en de klimaatverandering aan te pakken.

Het ETS werkt door emissierechten toe te kennen aan bedrijven die verantwoordelijk zijn voor het grootste deel van de uitstoot van broeikasgassen. Deze emissierechten vertegenwoordigen het recht om een bepaalde hoeveelheid broeikasgassen uit te stoten. Elke emissierecht komt overeen met een vastgestelde hoeveelheid uitstoot.

Bedrijven kunnen emissierechten verhandelen op de ETS-markt. Als een bedrijf erin slaagt om zijn uitstoot te verminderen en emissierechten overhoudt, kan het deze verkopen aan bedrijven die hun uitstoot willen compenseren. Op deze manier worden bedrijven gestimuleerd om hun uitstoot te verminderen en efficiënter om te gaan met hulpbronnen.

Het ETS is een belangrijk instrument in de strijd tegen klimaatverandering omdat het economische prikkels biedt voor emissiereductie. Het moedigt bedrijven aan om te investeren in schone technologieën en energie-efficiëntie, aangezien zij kunnen profiteren van de verkoop van ongebruikte emissierechten.

Het ETS wordt wereldwijd gebruikt als een instrument voor het beperken van de uitstoot van broeikasgassen. Het meest bekende voorbeeld is het Europese ETS, dat van kracht is binnen de Europese Unie en ook van toepassing is op andere landen. Andere landen hebben ook hun eigen ETS-systemen opgezet om de uitstoot van broeikasgassen te reguleren en te verminderen.

Reactie plaatsen

Gebruik een van onze vergelijkings-tools!

Zorgverzekeringen
vergelijken?

Hier vind u een vergelijking van de meest populaire zorgverzekeringen van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel een zorgverzekeringen vinden dat perfect past bij uw behoeften!

 Administratie software
vergelijken? 

Hier vind u de populairste administratie software van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel het administratie software vinden dat perfect past bij uw behoeften!