Finance termen logo

Betekenis: Euroclear

Wat is euroclear?

Euroclear is een financiële dienstverlener en een internationale centrale effectenbewaarinstelling (CSD - Central Securities Depository). Het bedrijf is verantwoordelijk voor het afwikkelen en bewaren van effectentransacties op een veilige en efficiënte manier.

Als centrale effectenbewaarinstelling biedt Euroclear diensten aan financiële instellingen, zoals banken, beurzen en beleggingsfondsen, om de afwikkeling, bewaring en administratie van effecten te vergemakkelijken. Dit omvat onder andere aandelen, obligaties, beleggingsfondsen en derivaten.

Euroclear fungeert als tussenpersoon tussen kopers en verkopers van effecten, waarbij het de transacties registreert, effecten overdraagt en zorgt voor een veilige afwikkeling. Het bedrijf houdt ook de eigendomsregistratie van effecten bij, zodat de beleggers legaal eigenaar zijn van de effecten die zij bezitten.

Daarnaast biedt Euroclear ook diensten aan om het risico en de kosten van effectentransacties te verminderen. Het biedt bijvoorbeeld diensten voor het afhandelen van betalingen, het uitvoeren van corporate actions (zoals dividenduitkeringen en aandelensplitsingen) en het verstrekken van rapportage- en reconciliatiediensten.

Het Euroclear-systeem is een belangrijke speler in de wereldwijde effectenmarkt en speelt een cruciale rol bij het waarborgen van de veiligheid, efficiëntie en integriteit van effectentransacties. Het bevordert ook de liquiditeit en handel in effecten door beleggers in staat te stellen effecten gemakkelijk te kopen, verkopen en over te dragen.

Reactie plaatsen

Gebruik een van onze vergelijkings-tools!

Zorgverzekeringen
vergelijken?

Hier vind u een vergelijking van de meest populaire zorgverzekeringen van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel een zorgverzekeringen vinden dat perfect past bij uw behoeften!

 Administratie software
vergelijken? 

Hier vind u de populairste administratie software van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel het administratie software vinden dat perfect past bij uw behoeften!