Finance termen logo

Betekenis: Ex-dividend

Wat is ex-dividend?

Ex dividend is een term die wordt gebruikt om aan te geven dat een aandeel geen recht meer geeft op het ontvangen van het eerstvolgende dividend. Wanneer een aandeel ex dividend is, betekent dit dat de koper van het aandeel geen aanspraak kan maken op het dividend dat betaald wordt aan de houders van het aandeel op de ex-dividenddatum.

De ex-dividenddatum is de datum waarop de handel in het aandeel begint zonder recht op het dividend. Als een belegger het aandeel vóór de ex-dividenddatum koopt, heeft hij recht op het dividend. Als een belegger het aandeel op of na de ex-dividenddatum koopt, heeft hij geen recht meer op het dividend.

Het concept van ex dividend is van belang voor beleggers die geïnteresseerd zijn in het ontvangen van dividenden. Als een belegger een aandeel koopt vóór de ex-dividenddatum, kan hij profiteren van het dividend dat wordt uitgekeerd. Beleggers die het aandeel na de ex-dividenddatum kopen, hebben echter geen recht op het dividend. Het dividend wordt in plaats daarvan uitgekeerd aan de verkoper van het aandeel op de ex-dividenddatum.

Het is belangrijk op te merken dat de ex-dividenddatum kan verschillen van de betaaldatum, waarop het dividend daadwerkelijk aan de houders van het aandeel wordt uitgekeerd. Het is raadzaam om de ex-dividenddatum van een aandeel te controleren voordat men besluit het aandeel te kopen of verkopen, om teleurstellingen te voorkomen met betrekking tot het recht op dividend.

Kan ik mijn aandelen verkopen na de ex-dividend datum?

Ja, je kunt je aandelen verkopen na de ex-dividend datum. Het belangrijkste om te weten is dat als je je aandelen verkoopt op of na de ex-dividend datum, je geen recht meer hebt op het dividend. Het dividend wordt in plaats daarvan uitgekeerd aan de nieuwe eigenaar van de aandelen.

Dit betekent dat als je je aandelen verkoopt op of na de ex-dividend datum, je het dividend misloopt dat wordt uitgekeerd aan de houders van het aandeel op de recorddatum. De recorddatum is de datum waarop het bedrijf bepaalt wie er recht heeft op het dividend. Als je je aandelen verkoopt vóór de ex-dividend datum, behoud je het recht op het dividend en ontvang je het dividend bij de uitbetaling ervan.

Het is belangrijk om te begrijpen dat de prijs van een aandeel meestal wordt aangepast op de ex-dividend datum om rekening te houden met het dividend dat wordt uitgekeerd. Dit betekent dat de prijs van het aandeel meestal daalt met ongeveer het bedrag van het dividend. Als je besluit je aandelen te verkopen na de ex-dividend datum, moet je er rekening mee houden dat de marktprijs van het aandeel mogelijk is aangepast om het dividend weer te geven dat is uitgekeerd aan de nieuwe eigenaar.

Het is altijd raadzaam om de specifieke regels en data met betrekking tot dividenden en de ex-dividend datum van het betreffende bedrijf te controleren voordat je besluit je aandelen te verkopen. Op die manier kun je een weloverwogen beslissing nemen op basis van de meest actuele informatie.

Reactie plaatsen

Gebruik een van onze vergelijkings-tools!

Zorgverzekeringen
vergelijken?

Hier vind u een vergelijking van de meest populaire zorgverzekeringen van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel een zorgverzekeringen vinden dat perfect past bij uw behoeften!

 Administratie software
vergelijken? 

Hier vind u de populairste administratie software van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel het administratie software vinden dat perfect past bij uw behoeften!