Finance termen logo

Betekenis: Forward contract

Wat is een forward contract?

Een forward contract, ook wel termijncontract genoemd, is een financiële overeenkomst tussen twee partijen om een activum te kopen of verkopen tegen een vooraf bepaalde prijs op een toekomstige datum. Het is een vorm van een afgeleid instrument waarbij de transactie plaatsvindt op een later tijdstip dan het moment van afsluiten van het contract.

Bij een forward contract komen de partijen overeen om een bepaalde hoeveelheid van een onderliggende activa, zoals grondstoffen, valuta, aandelen of rentetarieven, te verhandelen tegen een vastgestelde prijs op een vooraf bepaalde toekomstige datum. De prijs en de leveringsdatum worden bij het afsluiten van het contract overeengekomen.

Wat is het doel van een forward contract?

Het doel van een forward contract is vaak om prijsrisico's af te dekken. Het stelt partijen in staat om zich te beschermen tegen ongunstige prijsbewegingen van het onderliggende activum. Bijvoorbeeld, een bedrijf dat afhankelijk is van een bepaalde grondstof kan een forward contract gebruiken om de prijs vast te leggen waartegen ze de grondstof in de toekomst kunnen kopen, om zo het risico van prijsstijgingen te verminderen.

Kenmerken van een forward contract

Het belangrijkste kenmerk van een forward contract is dat het op maat gemaakt is en niet gestandaardiseerd zoals bijvoorbeeld futures contracten. Het betekent dat de voorwaarden van het contract onderling worden overeengekomen tussen de betrokken partijen, in tegenstelling tot gestandaardiseerde contracten die worden verhandeld op een beurs.

Het afsluiten van een forward contract brengt risico's met zich mee, zoals tegenpartijrisico, omdat de verplichtingen afhankelijk zijn van de betrouwbaarheid van de tegenpartij. Bovendien zijn de contracten doorgaans niet liquide, wat betekent dat ze niet gemakkelijk kunnen worden verkocht of verhandeld voordat de vervaldatum is bereikt.

Het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over de specifieke kenmerken en risico's van forward contracten voordat je eraan deelneemt. Het raadplegen van een financieel adviseur kan helpen om inzicht te krijgen in de mogelijke voordelen en risico's die gepaard gaan met het gebruik van forward contracten in bepaalde situaties.

Reactie plaatsen

Gebruik een van onze vergelijkings-tools!

Zorgverzekeringen
vergelijken?

Hier vind u een vergelijking van de meest populaire zorgverzekeringen van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel een zorgverzekeringen vinden dat perfect past bij uw behoeften!

 Administratie software
vergelijken? 

Hier vind u de populairste administratie software van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel het administratie software vinden dat perfect past bij uw behoeften!