Finance termen logo

Betekenis: Hefboomeffect

Hefboomeffect

Het hefboomeffect, ook wel bekend als leverage, verwijst naar de praktijk waarbij een bedrijf of financiële instelling geld leent om meer activa te kopen en zo hun winst te vergroten. Het idee is dat als de activa meer rendement opleveren dan de kosten van de lening, de winst van het bedrijf zal toenemen.

In de financiële sector kan het hefboomeffect echter ook riskant zijn, omdat het de blootstelling aan verliezen vergroot als de activa in waarde dalen. Als de waarde van de activa daalt, kan het bedrijf of de instelling problemen krijgen om de leningen af te betalen en kan het failliet gaan. Dit is met name het geval als het bedrijf of de instelling een hoog niveau van leverage heeft en/of als de activa zeer volatiel zijn.

Het hefboomeffect kan ook van invloed zijn op de hele economie. Als veel bedrijven en financiële instellingen hoge niveaus van leverage hebben, kan een schok in de economie leiden tot een kettingreactie van faillissementen en financiële crises. Daarom is het belangrijk dat de financiële sector wordt gereguleerd om excessieve leverage te voorkomen en de stabiliteit van de financiële markten te waarborgen.

Reactie plaatsen

Gebruik een van onze vergelijkings-tools!

Zorgverzekeringen
vergelijken?

Hier vind u een vergelijking van de meest populaire zorgverzekeringen van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel een zorgverzekeringen vinden dat perfect past bij uw behoeften!

 Administratie software
vergelijken? 

Hier vind u de populairste administratie software van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel het administratie software vinden dat perfect past bij uw behoeften!