Finance termen logo

Betekenis: Hulpkostenplaats

Hulpkostenplaats

Een hulpkostenplaats is een kostenplaats binnen een organisatie die geen directe bijdrage levert aan de productie of verkoop van producten of diensten, maar die wel indirect bijdraagt aan de algemene kosten van de organisatie.

Hulpkostenplaatsen zijn bijvoorbeeld afdelingen zoals IT-ondersteuning, administratie, personeelszaken, beveiliging en onderhoud. Hoewel deze afdelingen geen directe bijdrage leveren aan de productie of verkoop van producten of diensten, zijn ze noodzakelijk voor de efficiënte en effectieve werking van de organisatie.

De kosten die aan een hulpkostenplaats zijn toegewezen, worden verdeeld over andere kostenplaatsen op basis van een verdeelsleutel. Deze verdeelsleutel kan bijvoorbeeld zijn gebaseerd op het aantal medewerkers dat elke kostenplaats heeft, het aantal uren dat elke kostenplaats werkt, of het aantal transacties dat elke kostenplaats verwerkt.

Het identificeren en beheren van hulpkostenplaatsen is belangrijk voor het bepalen van de totale kosten van een organisatie en voor het nemen van beslissingen over investeringen en kostenreductie.

Reactie plaatsen

Gebruik een van onze vergelijkings-tools!

Zorgverzekeringen
vergelijken?

Hier vind u een vergelijking van de meest populaire zorgverzekeringen van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel een zorgverzekeringen vinden dat perfect past bij uw behoeften!

 Administratie software
vergelijken? 

Hier vind u de populairste administratie software van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel het administratie software vinden dat perfect past bij uw behoeften!