Finance termen logo

Betekenis: Indirecte kosten

Indirecte kosten

Indirecte kosten zijn kosten die niet direct kunnen worden toegewezen aan een specifiek product, project of proces, maar die wel nodig zijn voor het functioneren van een bedrijf. Deze kosten worden ook wel algemene kosten genoemd. Voorbeelden van indirecte kosten zijn bijvoorbeeld kosten voor administratie, huur, verlichting, verwarming, verzekeringen, onderhoud van faciliteiten en salaris van leidinggevenden.

Indirecte kosten zijn in tegenstelling tot directe kosten niet direct te traceren naar een bepaald product of dienst, maar worden vaak toegewezen aan verschillende kostenplaatsen of kostencentra. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren op basis van het aantal werknemers dat op een bepaalde afdeling werkt, of op basis van de omzet die op een bepaalde locatie wordt gegenereerd.

Indirecte kosten zijn belangrijk om in de gaten te houden, omdat ze een significante invloed kunnen hebben op de totale kosten van een bedrijf. Het is daarom belangrijk om deze kosten te begrijpen en te beheren om de winstgevendheid van het bedrijf te maximaliseren. Bedrijven proberen vaak hun indirecte kosten te verminderen door middel van kostenbeheersing, efficiëntieverbeteringen en het outsourcen van niet-kernactiviteiten.

Reactie plaatsen

Gebruik een van onze vergelijkings-tools!

Zorgverzekeringen
vergelijken?

Hier vind u een vergelijking van de meest populaire zorgverzekeringen van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel een zorgverzekeringen vinden dat perfect past bij uw behoeften!

 Administratie software
vergelijken? 

Hier vind u de populairste administratie software van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel het administratie software vinden dat perfect past bij uw behoeften!