Finance termen logo

Betekenis: Inkoopboek

Inkoopboek

Een inkoopboek is een administratief document of register waarin alle inkooptransacties van een bedrijf worden bijgehouden. Het wordt gebruikt om een overzicht te geven van de aankopen die zijn gedaan, de leveranciers waarmee het bedrijf zaken doet, de prijzen van de gekochte producten en eventuele andere relevante informatie met betrekking tot de inkoop.

Het inkoopboek is een belangrijk onderdeel van de financiële administratie van een bedrijf en is vaak een vereiste voor de boekhouding en belastingaangifte. Het is van belang dat de gegevens in het inkoopboek nauwkeurig zijn en dat alle inkoopfacturen en andere documenten correct worden vastgelegd en gearchiveerd.

In het inkoopboek worden onder andere de volgende gegevens bijgehouden:

  • De datum van de inkooptransactie
  • De naam van de leverancier
  • Het factuurnummer van de leverancier
  • Een omschrijving van de gekochte goederen of diensten
  • De hoeveelheid van de gekochte goederen of diensten
  • De eenheidsprijs van de gekochte goederen of diensten
  • Het totaalbedrag van de inkooptransactie.

Het inkoopboek kan handmatig worden bijgehouden in een fysiek register of automatisch worden gegenereerd en bijgehouden in een boekhoudprogramma.

Reactie plaatsen

Gebruik een van onze vergelijkings-tools!

Zorgverzekeringen
vergelijken?

Hier vind u een vergelijking van de meest populaire zorgverzekeringen van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel een zorgverzekeringen vinden dat perfect past bij uw behoeften!

 Administratie software
vergelijken? 

Hier vind u de populairste administratie software van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel het administratie software vinden dat perfect past bij uw behoeften!