Finance termen logo

Betekenis: Intercompany profit

Intercompany profit

Intercompany profit, ook wel bekend als intercompany winst, verwijst naar de winst die wordt gemaakt bij transacties tussen bedrijven die deel uitmaken van dezelfde moedermaatschappij of holding.

Wanneer bijvoorbeeld een dochteronderneming van een holding bedrijf goederen of diensten levert aan een andere dochteronderneming, dan wordt er een prijs vastgesteld voor deze transactie. Als de prijs hoger is dan de werkelijke kostprijs van de leverende dochteronderneming, dan maakt deze dochteronderneming een intercompany winst op deze transactie. Omgekeerd, als de prijs lager is dan de werkelijke kostprijs, dan maakt de ontvangende dochteronderneming intercompany winst.

Intercompany winst heeft invloed op de winst-en-verliesrekening van de gehele holding, omdat het de totale winst beïnvloedt. Het is daarom belangrijk om de prijs van intercompany transacties zorgvuldig vast te stellen en ervoor te zorgen dat ze redelijk zijn. 

Dit wordt vaak gedaan door middel van interne controleprocedures en onderhandelingen tussen de betrokken bedrijven om ervoor te zorgen dat de intercompany transacties op een transparante en eerlijke manier worden uitgevoerd.

Reactie plaatsen

Gebruik een van onze vergelijkings-tools!

Zorgverzekeringen
vergelijken?

Hier vind u een vergelijking van de meest populaire zorgverzekeringen van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel een zorgverzekeringen vinden dat perfect past bij uw behoeften!

 Administratie software
vergelijken? 

Hier vind u de populairste administratie software van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel het administratie software vinden dat perfect past bij uw behoeften!