Finance termen logo

Betekenis: Junk bonds

Wat zijn junk-bonds?

Junk-bonds, ook wel bekend als hoogrentende obligaties of rommelobligaties, zijn obligaties die worden uitgegeven door bedrijven of instellingen met een lager kredietwaardigheidsniveau. Deze obligaties hebben doorgaans een hoger risico op wanbetaling in vergelijking met obligaties van kredietwaardige emittenten.

De term "junk-bonds" komt voort uit het feit dat deze obligaties als riskanter worden beschouwd dan beleggingen met een hogere kredietwaardigheid. Het zijn obligaties met een lager beoordeelde kredietrating, meestal onder het zogenaamde 'investment-grade' niveau. Investment-grade obligaties hebben een hogere kredietwaardigheid en worden beschouwd als veiligere beleggingen met een lager risico op wanbetaling.

Hoewel junk-bonds als risicovoller worden beschouwd, hebben ze ook het potentieel voor hogere rendementen. Vanwege het hogere risico dat emittenten van junk-bonds hun verplichtingen niet nakomen, moeten investeerders een hogere rentevoet eisen om het extra risico te compenseren. Dit resulteert in een hogere renteopbrengst voor beleggers die bereid zijn dit risico te nemen.

Junk-bonds kunnen aantrekkelijk zijn voor beleggers die op zoek zijn naar hogere rendementen en bereid zijn een groter risico te nemen. Ze worden vaak gekocht door institutionele beleggers, zoals hedgefondsen of beleggingsfondsen, die gespecialiseerd zijn in het beheren van risicovollere portefeuilles.

Het is echter belangrijk op te merken dat investeren in junk-bonds gepaard gaat met aanzienlijke risico's. De emittenten van deze obligaties hebben mogelijk een zwakkere financiële positie, hogere schuldenlasten of andere uitdagingen, waardoor het risico op wanbetaling toeneemt. Beleggers die overwegen te investeren in junk-bonds moeten zorgvuldig onderzoek doen, het kredietrisico evalueren en hun beleggingsportefeuille diversifiëren om hun risico's te beheersen.

Reactie plaatsen

Gebruik een van onze vergelijkings-tools!

Zorgverzekeringen
vergelijken?

Hier vind u een vergelijking van de meest populaire zorgverzekeringen van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel een zorgverzekeringen vinden dat perfect past bij uw behoeften!

 Administratie software
vergelijken? 

Hier vind u de populairste administratie software van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel het administratie software vinden dat perfect past bij uw behoeften!