Finance termen logo

Betekenis: Kengetallen

Kengetallen

Kengetallen zijn numerieke maatstaven die worden gebruikt om de prestaties van een bedrijf te meten en te vergelijken met andere bedrijven in dezelfde sector of met benchmarks en normen. Het zijn vaak verhoudingsgetallen die belangrijke financiële en operationele gegevens weergeven, zoals omzet, winstgevendheid, liquiditeit, efficiëntie, schuldgraad, rendement op investeringen en aandeelhouderswaarde.

Kengetallen worden vaak gebruikt door beleggers, financiële analisten, kredietverstrekkers en managers om de financiële prestaties van een bedrijf te analyseren en te beoordelen. Ze bieden inzicht in de financiële gezondheid en de groeipotentie van een bedrijf en kunnen worden gebruikt om trends te identificeren, risico's te beoordelen en beslissingen te nemen over investeringen, kredietverlening, acquisities en andere strategische beslissingen.

Er zijn veel verschillende soorten kengetallen, afhankelijk van de doelstellingen en behoeften van verschillende belanghebbenden. Enkele veelgebruikte voorbeelden zijn: omzetgroei, winstmarge, bedrijfskostenratio, snelheid van de omzet, solvabiliteitsratio, liquiditeitsratio en rendement op investeringen.

Reactie plaatsen

Gebruik een van onze vergelijkings-tools!

Zorgverzekeringen
vergelijken?

Hier vind u een vergelijking van de meest populaire zorgverzekeringen van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel een zorgverzekeringen vinden dat perfect past bij uw behoeften!

 Administratie software
vergelijken? 

Hier vind u de populairste administratie software van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel het administratie software vinden dat perfect past bij uw behoeften!