Finance termen logo

Betekenis: Kosten

Wat zijn kosten?

Kosten zijn uitgaven die een bedrijf doet om goederen of diensten te produceren of om zijn activiteiten uit te voeren. Kosten kunnen worden onderverdeeld in verschillende categorieën, afhankelijk van de aard van de uitgaven en het doel waarvoor ze zijn gemaakt.

6 voorbeelden van kosten

 1. Directe kosten

  Kosten die rechtstreeks verband houden met de productie van goederen of diensten, zoals grondstoffen, arbeidskosten en machinekosten.
 2. Indirecte kosten

  Kosten die niet direct verband houden met de productie van goederen of diensten, maar die wel nodig zijn om de activiteiten van het bedrijf te ondersteunen, zoals huur, kantoorkosten en administratiekosten.
 3. Variabele kosten

  Kosten die veranderen afhankelijk van de productie- of verkoopniveaus, zoals grondstoffen, energiekosten en productie-arbeid.
 4. Vaste kosten

  Kosten die niet veranderen, ongeacht het productie- of verkoopniveau, zoals huur, salarissen en verzekeringen.
 5. Operationele kosten

  Kosten die nodig zijn om de dagelijkse activiteiten van het bedrijf uit te voeren, zoals marketingkosten, transportkosten en communicatiekosten.
 6. Financiële kosten

  Kosten die verband houden met de financiering van het bedrijf, zoals rentelasten en bankkosten.

Het bijhouden van de kosten is belangrijk voor een bedrijf om de financiële prestaties te evalueren en te plannen voor de toekomst. Kostenbeheersing kan ook helpen om de winstgevendheid te verbeteren en de concurrentiepositie te versterken.a

Reactie plaatsen

Gebruik een van onze vergelijkings-tools!

Zorgverzekeringen
vergelijken?

Hier vind u een vergelijking van de meest populaire zorgverzekeringen van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel een zorgverzekeringen vinden dat perfect past bij uw behoeften!

 Administratie software
vergelijken? 

Hier vind u de populairste administratie software van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel het administratie software vinden dat perfect past bij uw behoeften!