Finance termen logo

Betekenis: Kostendrager

Kostendrager

Een kostendrager is een product, dienst, project of andere activiteit die de oorzaak is van de kosten die binnen een organisatie worden gemaakt. Door kosten toe te wijzen aan kostendragers, kunnen bedrijven de totale kosten van elke kostendrager berekenen en het beheer en de controle van de kosten verbeteren.

Kostendragers kunnen verschillen per bedrijf of organisatie. In een productiebedrijf kunnen bijvoorbeeld kostendragers zijn: producten, productielijnen of productieprocessen. In een servicebedrijf kunnen kostendragers bijvoorbeeld zijn: 

  • Diensten
  • Projecten 
  • Afdelingen


Het toewijzen van kosten aan kostendragers is belangrijk omdat het bedrijven in staat stelt om de totale kosten van elke kostendrager te berekenen en de kosten per eenheid te bepalen. Dit is nuttig bij het bepalen van de juiste verkoopprijzen voor producten of diensten, het evalueren van de winstgevendheid van verschillende kostendragers en het identificeren van inefficiënties in bedrijfsprocessen.

Reactie plaatsen

Gebruik een van onze vergelijkings-tools!

Zorgverzekeringen
vergelijken?

Hier vind u een vergelijking van de meest populaire zorgverzekeringen van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel een zorgverzekeringen vinden dat perfect past bij uw behoeften!

 Administratie software
vergelijken? 

Hier vind u de populairste administratie software van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel het administratie software vinden dat perfect past bij uw behoeften!