Finance termen logo

Betekenis: Kostenplaats

Kostenplaats

Een kostenplaats is een afdeling, locatie of een andere operationele eenheid binnen een organisatie waar kosten worden gemaakt. Kostenplaatsen worden gebruikt om de kosten van elke afdeling of locatie afzonderlijk te identificeren en te analyseren, zodat het management een beter inzicht krijgt in de totale kostenstructuur van de organisatie.

Voorbeelden van kostenplaatsen zijn productieafdelingen, verkoopafdelingen, marketingafdelingen, IT-afdelingen, enzovoort. Elk van deze afdelingen heeft specifieke kosten die direct of indirect verband houden met hun activiteiten. Door deze kosten te verzamelen en te categoriseren op basis van kostenplaatsen, kunnen bedrijven een beter inzicht krijgen in de kosten van elk bedrijfsproces en elke afdeling.

Met behulp van kostenplaatsen kunnen bedrijven bijvoorbeeld:

  • de kosten van elke afdeling of locatie identificeren en analyseren;
  • kostenallocatie en kostenverdeling tussen verschillende afdelingen uitvoeren;
  • kostenbeheersing en budgettering verbeteren;
  • efficiëntie en productiviteit van elke afdeling of locatie evalueren en optimaliseren;
  • inzicht krijgen in de winstgevendheid van elk bedrijfsproces en elke afdeling.
Reactie plaatsen

Gebruik een van onze vergelijkings-tools!

Zorgverzekeringen
vergelijken?

Hier vind u een vergelijking van de meest populaire zorgverzekeringen van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel een zorgverzekeringen vinden dat perfect past bij uw behoeften!

 Administratie software
vergelijken? 

Hier vind u de populairste administratie software van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel het administratie software vinden dat perfect past bij uw behoeften!