Finance termen logo

Betekenis: Kostprijs van de verkopen / Kostprijs van de omzet

Kostprijs van de verkopen / Kostprijs van de omzet

De kostprijs van de verkopen (ook wel kostprijs van de omzet genoemd) is de som van alle kosten die direct verband houden met de productie of aankoop van de verkochte goederen of diensten. Dit omvat zowel de directe kosten (zoals grondstoffen, arbeidskosten en machinekosten) als de indirecte kosten (zoals overheadkosten en administratieve kosten) die nodig zijn om het product te maken of de dienst te leveren.

De kostprijs van de verkopen is een belangrijke maatstaf voor de prestaties van een bedrijf, omdat het de basis is voor het bepalen van de brutowinstmarge. Door de kostprijs van de verkopen te vergelijken met de verkoopprijs van het product, kan een bedrijf bepalen of het winst maakt op de verkoop van zijn producten of diensten.
Het berekenen van de kostprijs van de verkopen is essentieel voor het bepalen van de winstgevendheid van een bedrijf en het nemen van beslissingen over prijsstelling, productieprocessen en kostenbeheersing. Het is ook een belangrijke informatiebron voor aandeelhouders, crediteuren en andere belanghebbenden bij het beoordelen van de financiële prestaties van een bedrijf.

Reactie plaatsen

Gebruik een van onze vergelijkings-tools!

Zorgverzekeringen
vergelijken?

Hier vind u een vergelijking van de meest populaire zorgverzekeringen van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel een zorgverzekeringen vinden dat perfect past bij uw behoeften!

 Administratie software
vergelijken? 

Hier vind u de populairste administratie software van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel het administratie software vinden dat perfect past bij uw behoeften!