Finance termen logo

Betekenis: Loonaangifte

Loonaangifte

Een loonaangifte is een verplichte aangifte die werkgevers in Nederland moeten indienen bij de Belastingdienst. In deze aangifte worden de gegevens van de werknemers en de daarbij behorende loon- en premiegegevens vermeld.

De werkgever is verantwoordelijk voor het afdragen van loonheffingen, premies werknemersverzekeringen en bijdragen Zorgverzekeringswet (Zvw) aan de Belastingdienst. De loonaangifte bevat informatie over deze bedragen en dient daarom maandelijks te worden ingediend, uiterlijk op de laatste dag van de volgende maand.

Naast het afdragen van loonheffingen en premies, wordt de loonaangifte ook gebruikt om andere instanties te informeren, zoals pensioenfondsen en uitvoeringsinstellingen zoals het UWV en de Belastingdienst zelf.

Het correct en tijdig indienen van de loonaangifte is van groot belang om problemen met de Belastingdienst te voorkomen. Bij het niet of te laat indienen van de aangifte kunnen boetes of andere sancties worden opgelegd.

Reactie plaatsen

Gebruik een van onze vergelijkings-tools!

Zorgverzekeringen
vergelijken?

Hier vind u een vergelijking van de meest populaire zorgverzekeringen van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel een zorgverzekeringen vinden dat perfect past bij uw behoeften!

 Administratie software
vergelijken? 

Hier vind u de populairste administratie software van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel het administratie software vinden dat perfect past bij uw behoeften!