Finance termen logo

Betekenis: Loonstaat

Loonstaat

Een loonstaat is een overzicht van het bruto- en nettoloon van een werknemer over een bepaalde periode, bijvoorbeeld een maand of een jaar. De loonstaat wordt meestal opgesteld door de werkgever en bevat informatie over het loon van de werknemer, zoals het brutoloon, de loonheffing, de premies voor sociale verzekeringen en pensioenfondsen, en andere inhoudingen op het loon, zoals bijvoorbeeld een bijdrage voor de zorgverzekering.

De loonstaat wordt gebruikt om het nettoloon van de werknemer te berekenen en om te zorgen dat de werkgever de juiste bedragen inhoudt en afdracht aan belastingdienst doet. De werkgever is verplicht om de loonstaat te verstrekken aan de werknemer en om een kopie van de loonstaat te bewaren in de administratie van het bedrijf.

Naast het verstrekken van informatie over het loon van de werknemer, kan de loonstaat ook informatie bevatten over het aantal gewerkte uren, de vakantiedagen en andere vergoedingen of toeslagen die aan de werknemer zijn verstrekt.

De loonstaat is belangrijk voor zowel de werkgever als de werknemer, omdat het een overzicht geeft van de financiële afspraken tussen beide partijen en het kan worden gebruikt om te controleren of de juiste bedragen zijn ingehouden en afgedragen.

Reactie plaatsen

Gebruik een van onze vergelijkings-tools!

Zorgverzekeringen
vergelijken?

Hier vind u een vergelijking van de meest populaire zorgverzekeringen van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel een zorgverzekeringen vinden dat perfect past bij uw behoeften!

 Administratie software
vergelijken? 

Hier vind u de populairste administratie software van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel het administratie software vinden dat perfect past bij uw behoeften!