Finance termen logo

Betekenis: Looptijd van de lening

Looptijd van de lening

De looptijd van een lening is de periode waarin de lening moet worden terugbetaald. Het is de periode vanaf het moment dat de lening wordt verstrekt tot aan het moment dat de laatste aflossing en rentebetaling plaatsvindt. De looptijd kan variëren van enkele maanden tot tientallen jaren, afhankelijk van het type lening en de afspraken die zijn gemaakt tussen de geldverstrekker en de lener.

Bij een lening met een langere looptijd zal de lener over het algemeen lagere maandelijkse aflossingen hebben, omdat de aflossing over een langere periode wordt uitgespreid. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een hypotheeklening. Bij een lening met een kortere looptijd zal de lener over het algemeen hogere maandelijkse aflossingen hebben, omdat de aflossing over een kortere periode wordt uitgespreid. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een persoonlijke lening of een creditcard.

Het is belangrijk om bij het afsluiten van een lening goed te kijken naar de looptijd en de maandelijkse aflossingen. Een langere looptijd kan weliswaar leiden tot lagere maandelijkse aflossingen, maar zal over het algemeen ook leiden tot hogere totale kosten van de lening, vanwege de rente die gedurende een langere periode moet worden betaald. Een kortere looptijd kan leiden tot hogere maandelijkse aflossingen, maar zal over het algemeen ook leiden tot lagere totale kosten van de lening vanwege de kortere periode waarin rente moet worden betaald.

Reactie plaatsen

Gebruik een van onze vergelijkings-tools!

Zorgverzekeringen
vergelijken?

Hier vind u een vergelijking van de meest populaire zorgverzekeringen van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel een zorgverzekeringen vinden dat perfect past bij uw behoeften!

 Administratie software
vergelijken? 

Hier vind u de populairste administratie software van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel het administratie software vinden dat perfect past bij uw behoeften!