Finance termen logo

Betekenis: Maatschappelijk kapitaal

Maatschappelijk kapitaal

Maatschappelijk kapitaal is het totale bedrag van het kapitaal dat een bedrijf volgens zijn statuten mag uitgeven. Het is het maximale bedrag waarvoor aandelen kunnen worden uitgegeven. Het maatschappelijk kapitaal kan worden vastgesteld bij de oprichting van een bedrijf en kan later worden gewijzigd door middel van een statutenwijziging.

Het maatschappelijk kapitaal is een juridisch concept en heeft betrekking op de rechten en plichten van aandeelhouders en het bestuur van het bedrijf. Het vertegenwoordigt het totale vermogen van het bedrijf dat kan worden gebruikt om investeringen te doen, schulden af te lossen of andere zakelijke activiteiten uit te voeren.

Het maatschappelijk kapitaal heeft geen directe invloed op de financiële gezondheid van het bedrijf. Het is eerder een formele aanduiding van het maximale bedrag dat het bedrijf kan uitgeven aan aandelenkapitaal en kan dienen als een limiet voor het uitgeven van nieuwe aandelen.

Het maatschappelijk kapitaal kan worden vergeleken met het geautoriseerd kapitaal in sommige rechtsgebieden en met het authorized share capital in het Engels.

Reactie plaatsen

Gebruik een van onze vergelijkings-tools!

Zorgverzekeringen
vergelijken?

Hier vind u een vergelijking van de meest populaire zorgverzekeringen van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel een zorgverzekeringen vinden dat perfect past bij uw behoeften!

 Administratie software
vergelijken? 

Hier vind u de populairste administratie software van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel het administratie software vinden dat perfect past bij uw behoeften!