Finance termen logo

Betekenis: Margin call

Wat is een margin call?

Een margin call, ook wel "margin-oproep" genoemd, verwijst naar een situatie waarin een belegger die handelt met geleend geld (margin) extra fondsen moet storten op zijn effectenrekening om aan de vereiste margeniveaus te voldoen. Het treedt op wanneer de waarde van de effecten in de account van de belegger is gedaald en niet meer voldoende is om de vereiste onderpandwaarde te handhaven.

Wanneer een margin call plaatsvindt, kan de effectenmakelaar of de financiële instelling waarbij de belegger handelt, de belegger verzoeken om onmiddellijk extra geld over te maken naar de rekening om het tekort aan onderpand aan te vullen. Dit is bedoeld om het risico voor de makelaar te verminderen en ervoor te zorgen dat de belegger voldoende fondsen heeft om eventuele verliezen te dekken.

Als een belegger niet binnen een bepaalde termijn aan de margin call voldoet, kan de makelaar maatregelen nemen, zoals het liquideren van bepaalde effecten in de account van de belegger om het tekort aan onderpand te dekken. Dit kan leiden tot het gedwongen sluiten van posities en mogelijk verlies voor de belegger.

Margin calls treden meestal op wanneer de waarde van de beleggingen sterk daalt, waardoor de onderpandwaarde niet langer voldoet aan de vereiste margeniveaus. Het is belangrijk voor beleggers die handelen op marge om zich bewust te zijn van de margeniveaus en de potentiële risico's die gepaard gaan met het gebruik van geleend geld. Het is verstandig om voldoende kapitaal te hebben om aan margin calls te kunnen voldoen en een goede risicobeheersstrategie te hanteren om potentiële verliezen te beperken.

Reactie plaatsen

Gebruik een van onze vergelijkings-tools!

Zorgverzekeringen
vergelijken?

Hier vind u een vergelijking van de meest populaire zorgverzekeringen van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel een zorgverzekeringen vinden dat perfect past bij uw behoeften!

 Administratie software
vergelijken? 

Hier vind u de populairste administratie software van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel het administratie software vinden dat perfect past bij uw behoeften!